Compromís per la Seu governarà en minoria durant el proper mandat

Les forces independentistes descarten pactar per desbancar els socialistes

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Compromís per la Seu (PSC) governarà en minoria després d’haver guanyat les eleccions el passat 28 de maig, segons ha confirmat el proper alcalde, Joan Barrera, a aquest diari. D’aquesta manera, els grups que conformaran l’oposició (Junts, ERC i CUP) descarten pactar per desbancar els socialistes, tot i sumar majoria.

Els socialistes van guanyar els comicis amb 8 regidors, dos més que el 2019 i, a diferència d’aleshores, aquest cop sí que podran governar. “Si no hi ha cap canvi, governarem en minoria”, exposa Barrera. Amb 8 regidors, Compromís ha assumit una victòria clara, però necessitarà pactes per tirar endavant els projectes que vulgui impulsar perquè la resta de l’oposició suma 9 regidors. De fet, el focus després de la nit electoral calia posar-lo també en l’oposició perquè el 2019 ERC i Junts van pactar per prendre l’alcaldia als socialistes i van governar dos anys Jordi Fàbrega i Francesc Viaplana per Junts i ERC respectivament.

Aquest cop, però, des dels dos partits independentistes exposen que no s’han plantejat fer un acord i fonts republicanes admeten que “entre Junts i la CUP és pràcticament impossible un pacte”. Aquesta és, precisament, la principal diferència entre les eleccions actuals i les del 2019. Aleshores, els juntaires i els republicans sumaven prou per a poder fer un pacte a dos, però ara necessiten el suport dels anticapitalistes, encapçalats per Bernat Lavaquiol, una de les veus cantants de la plataforma Stop Jocs Olímpics.

Els paral·lelismes entre capitals

Les eleccions de fa 4 anys van estar marcades pel procés i això va afavorir els pactes independentistes per treure les alcaldies a les victòries socialistes. Però quatre anys després, aquestes eleccions han acabat sent les del postprocés i els socialistes han tornat a guanyar els comicis, i amb més força. Això ha passat a la capital de l’Alt Urgell però també a la capital del Pallars Jussà. La Seu i Tremp van ser dos dels escenaris del Pirineu on es van segellar pactes entre ERC i Junts i ara tots dos partits passen a l’oposició i, en el cas de Tremp, amb una majoria absoluta de Compromís per Tremp, que ja no dona opció ni a tantejar pactes.