L’Associació de Càmpings de Lleida ha expressat el seu malestar davant de les recents declaracions del Govern sobre les mesures de protecció contra les inundacions als càmpings de l’Alt Pirineu, després de les alertes arran de la DANA que va afectar recentment el País Valencià.
Els components de l’Associació, manifesten que pateixen una “focalització” per part del Govern. Tomàs Sentenach, membre de la Junta de l’Associació ha criticat que s’hagi posat el focus en només 16 càmpings situats en zones amb alt risc d’inundació, i ha subratllat que la informació publicada podria “criminalitzar” aquests establiments.
Una visió crítica del pla del Govern
Segons Sentenach, el sector no ha acceptat bé que es parli de “solucions quirúrgiques” per a aquests càmpings i considera que aquesta postura pot generar confusió i preocupació entre els clients i els operadors de càmpings. A més, ha demanat que no es faci pública la llista dels 16 establiments afectats per no posar-los en una situació delicada. “Tot i que estem d’acord que cal buscar solucions per gestionar el risc, la manera com s’està enfocant el tema no és la més adequada”, ha assegurat.
En aquest sentit, Sentenach ha recordat que l’Associació de Càmpings de Lleida ja va presentar un pla pilot de sistemes d’alertes primerenques d’inundació fa temps, no només per als càmpings sinó també per a la població en general. Segons l’Associació, aquest pla no va rebre l’atenció ni el suport necessari per part dels polítics. “Hi va haver una falta de finançament i de confiança en aquests sistemes, que serien una eina clau per prevenir possibles inundacions”, ha explicat Sentenach, qui ha afegit que amb plans d’autoprotecció i sistemes d’avisos, seria més fàcil evacuar els càmpings de l’Alt Pirineu, que en general són de petita mida, en menys d’una hora.
Un problema més ampli
Per a l’Associació de Càmpings de Lleida, el perill d’inundabilitat és un problema que afecta moltes més zones i equipaments d’arreu de Catalunya, no només els 16 càmpings que el Govern ha destacat. “El perill d’inundabilitat és molt més ampli i afecta molts més equipaments i habitatges arreu del país. No entenem per què només es parla d’aquests 16 càmpings de l’Alt Pirineu”, ha manifestat Sentenach.
D’altra banda, l’Associació ha exigit que s’actualitzin les fitxes de càmpings publicades per les autoritats, ja que molta de la informació existent és obsoleta. “No es pot seguir treballant amb dades antigues. És essencial parlar directament amb el sector per obtenir informació actualitzada i prendre decisions més encertades”, ha afirmat Sentenach.
Suport de la Federació Catalana de Càmpings
El malestar per l’assenyalament dels càmpings per part del Govern és compartit per la Federació Catalana de Càmpings de Catalunya, que també ha expressat la seva preocupació per la situació. En resposta a la “focalització” del Govern en aquests 16 càmpings, la Federació ja ha sol·licitat una reunió “urgent” amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, per trobar solucions conjuntes i gestionar millor el risc d’inundacions al qual estan sotmesos molts establiments del sector.
La posició del Govern
Per la seva part, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha explicat que els 16 càmpings que es consideren més afectats són aquells que tenen més del 50% del seu terreny en una zona de flux preferent d’inundació. Paneque ha insistit que el Govern actuarà “amb determinació” per garantir la seguretat de les persones, analitzant els casos “un per un” i aplicant les mesures adequades. No obstant això, ha matisat que el nombre de càmpings afectats no és alt, ja que només representen un 4% del total, és a dir, 16 dels 396 càmpings existents a Catalunya.
En aquest sentit, Paneque ha garantit que les actuacions seran “quirúrgiques” i treballades en col·laboració amb el sector, tot i que ha subratllat que s’actuarà amb la màxima determinació en casos en què no sigui possible implementar proteccions a través d’infraestructures de canalització o altres mesures d’autoprotecció. Pel que fa a possibles expropiacions, la portaveu ha aclarit que, de moment, no es contempla aquesta opció, tot i que s’estudien altres alternatives, com la compensació econòmica o el trasllat dels càmpings a zones no inundables.