Pere Segura: “La voluntat és que sigui una Festa Major de tots i per a tots”

Alcalde de Vila-seca

Ja està tot a punt per a la Festa Major de Sant Antoni?

Tot a punt! Amb moltes ganes de gaudir-la plenament! Fa mesos que treballem intensament en la Festa Major perquè res ha d’estar improvisat i, per tant, treballem amb la màxima previsió possible.

Cada any acostuma a haver-hi novetats importants. Quines hi haurà aquest any?

Sempre hi ha novetats en la programació de la Festa Major de Vila-seca. I sempre hi ha nous grups i noves activitats. De fet, aquest any no deixa de ser diferent. La Festa Major gira entorn a la tradició i també gira entorn a una programació d’oci jove i familiar. Intentem sempre interpel·lar a tots els públics. Hi podrem trobar des de música electrònica amb les nits remember; les nits de música per a joves amb reggaeton; concerts amb música actual; el famós i, per nosaltres, símbol d’identitat i de projecció com és el Cos de Sant Antoni i un munt d’activitats més.

També cal recordar que, com a novetat, enguany hem posat en marxa una plataforma per a comprar les entrades dels concerts i espectacles de forma online. Ara, còmodament i des de casa, tothom pot aconseguir la seva entrada a https://festes.vila-seca.cat.

L’any passat es va presentar el cavall alat com a nou element del Seguici Popular. Quina acollida ha tingut?

El Cavall Alat ha tingut una fantàstica acollida. És un element que Vila-seca s’està fent seu a poc a poc, tot i que a dia d’avui cal dir que ja gaudeix de l’estima de tothom, grans i petits.

Un dels esdeveniments més tradicionals i característics de la Festa Major d’Hivern és el Cos de Sant Antoni. Quina història té?

D’història en té molta. D’una banda, la llegenda ens parla de dos comerciants que tenien els seus propis cavalls, els quals els servien com a mitjà de transport de les seves mercaderies. Aquests dos comerciants es desafiaven l’un a l’altre per a veure quin dels dos era més ràpid. Aquesta és la vessant llegendària.

Què ens diu la història? La història es remunta a un document de l’any 1876, que es va poder recuperar, el qual dona fe de la competició que protagonitzaven les cavalleries. El rector de la Parròquia llençava una bandera a l’aire i el genet que l’atrapava havia de sortir corrent, perseguit per la resta de competidors. Qui primer travessava la línia d’arribada es proclamava guanyador. El primer premi era un corder; el segon, quatre pollastres; el tercer, quatre coques; i el quart, quatre cebes i un manat d’alls. Això ha canviat molt amb el temps! Però l’essència continua sent la mateixa: el cavall com a símbol d’identitat vila-secana.

Quines seran les activitats més destacades per als nens i nenes?

Els més petits podran gaudir d’activitats de tot tipus. Tindrem des del Tributo del Rey León, la ja esperada i tradicional Cursa de Pallassos i Pallasses “Joan Busquets”, fins a la Nit del Foc, els espectacles familiars al Circ dels Somnis i els diferents seguicis i cercaviles populars. N’hi ha per a triar i remenar!

Sempre doneu molta importància als grups de música. Quines actuacions hi haurà aquest any?

Com cada any, comptem amb una àmplia diversitat d’estils musicals en els diferents concerts programats. No hi faltarà la música de diversos i reconeguts dj’s, l’orquestra Nueva Era que ens acompanyarà en el Gran Ball de Festa Major i la Nit remember i el concert amb Itaca Band, Lildami i el Dj Rayo, el mateix dia de Sant Antoni.

Quines altres activitats destacaria?

La veritat és que en destacaria moltíssimes. Però potser una de les més rellevants i que encara no he anomenat és l’espectacle d’El Sevilla, que de ben segur ens farà riure molt amb els seus monòlegs.

Fa un parell d’anys es va instaurar el pagament amb soldó a l’envelat. Que és i com funciona?

El soldó és una moneda pròpia de la nostra festa, que té com a voluntat donar identitat a la nostra Festa Major i dotar-la d’icones immaterials que la complementin.  Les barres instal·lades en els diversos concerts funcionaran a través d’aquesta moneda de pagament, de la qual n’hi haurà de tres tipus: la que equival a 50 cèntims, la d’1 euro i la de 5 euros.

Després d’anys com a regidor de Cultura, aquesta serà la seva primera Festa Major d’Hivern com alcalde. Es viu molt diferent?

La veritat és que la viuré igual que abans. Tant de regidor com d’alcalde, sempre m’he implicat i segueixo implicant-me molt en la Festa Major. Estic present en totes les decisions que es prenen al respecte i hi participo de forma molt activa, juntament amb els regidors i els equips que la lideren, ja que considero que és un element clau de cohesió per a Vila-seca.

Per acabar, un desig per aquesta Festa Major d’Hivern?

El que em fa més il·lusió és que tot Vila-seca gaudeixi de la Festa Major d’Hivern; tant els més petits, com els més grans. Hi ha activitats pensades per a tothom i, de fet, la voluntat és que sigui una festa de tots i per a tots.