Amb l’arribada del mes de maig, l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet va activar la quarta fase dels seus pressupostos participatius 2025. Aquesta fase consisteix en la votació popular de les propostes que han superat tots els tràmits previs, com són la presentació per part del veïnat i la revisió i validació de cadascuna de les idees per part d’una comissió tècnica, que ha avaluat l’ajustament als requisits tècnics i pressupostaris establerts per part de les 22 propostes inicialment presentades, per tal de fer un cribratge que ha servit per determinar les 12 propostes finalistes que compleixen tots els requisits preestablerts.
Aquests requisits passaven perquè cada proposta, de manera individual, no excedeixi els 50.000 €. A més, les idees presentades han de tractar-se de qüestions de competència municipal i que facin referència a projectes d’inversió, com ara creació o renovació d’infraestructures, inversions en TIC, etc.
Així, la fase de votació popular ja és una realitat i restarà oberta fins al 25 de maig, quan es donarà per finalitzat aquesta consulta pública. Durant la mateixa, qualsevol persona empadronada al municipi pobletà i amb 16 anys o més ja pot emetre el seu vot, donant el seu suport a un màxim de tres propostes. Les persones interessades a participar del procés de votació poden fer-ho de manera telemàtica, a través de la plataforma Decidim.
Un cop finalitzada la fase de votació, l’Ajuntament durà a terme el recompte de vots, a través del qual es determinarà quines han estat les propostes més votades. Finalment, executarà aquelles amb més suport popular fins al límit de la dotació pressupostària prevista, és a dir, 50.000 €.
Les propostes finalistes dels pressupostos participatius 2025 i que, per tant, formen part de la fase de votació són les següents: ‘Espais climàtics’ als carrers Major i Sant Joan; Pista multiesportiva 3×3 a la Zona de les Moreres; Instal·lació d’una tercera pista de pàdel al CEM; Parc de cal·listènia al Parc de les Pobles; Millorem el pati infantil de l’escola; Rampes als passos de vianants de l’eixample; Hotels d’insectes, estructures de refugi per a diverses espècies; Bandes reductores i cartells lluminosos per a la reducció de la velocitat; Cartelleria contra violències masclistes; Aparcament de bicicletes i pictogrames als passos de vianants; Reforma de la pista del Parc del Colors; Fer més accessibles els espais públics.
Cal recordar que la posada en marxa dels pressupostos participatius a la Pobla és tota una novetat al municipi, ja que és la primera vegada que els i les habitants del poble tindran l’oportunitat de decidir l’ús d’una part del pressupost municipal. Al respecte, l’alcalde Joan Maria Sardà afirma que “amb aquesta iniciativa fem un pas més en el camí cap a la transparència, cap a la implicació dels nostres veïns i veïnes en el fet públic perquè, com sempre diem, entre tots i totes fem la Pobla”.