Vale Pino es presenta com a alcaldable del PSC a Torredembarra aquestes eleccions del 28M. Un candidat que té una llarga experiència a l’Ajuntament i que es mostra molt optimista amb les urnes aquest any. Les sensacions del seu equip són bones i creu molt en la seva llista. Pino explica a La Ciutat com veu el futur de Torredembarra i quins són els eixos del PSC.
Quin és el balanç d’aquests quatre anys a l’oposició?
Nosaltres des de l’oposició hem tractat de fer una oposició constructiva, com sempre fem les coses. És veritat que ERC ha tractat de tancat allò que vam deixar quan vam fer el pacte de 2015-2019, que, per una banda, s’ha d’agrair perquè quan un partit abandona el govern molts cops s’abandonen els projectes, però ha estat un mandat perdut aquest de 2019-2023. Perdut perquè moltes coses continuen igual que hi eren abans. Els principals projectes que tenia la Torre sobre la taula, continuen estant. Per exemple, la piscina que ja teníem projectada al final de l’altre mandat, ara s’ha de sortir a plenari encara, hi ha hagut un munt de problemes. Això ha passat amb el CAP, la comissaria dels Mossos…, jo crec que ha estat un mandat perdut.
El PSC arriba amb molt optimisme a les eleccions o aquesta és la sensació. A què es deu?
La gent demana un canvi, per això el nostre lema de campanya és ‘el canvi’. La ciutadania s’ha trobat una institució molt allunyada. No només la ciutadania, també els treballadors. És molt difícil accedir a regidors una segona vegada, pot ser si un regidor no et pot solucionar un problema ja no et rebrà més. Hi ha un descontentament generalitzat i hi ha una realitat, el proper alcalde o serà Eduard Rovira o Vale Pino. Per tant, la gent, el que sentim al carrer és que volen un canvi i l’únic canvi real el pot proporcionar el PSC. Tenim d’exemple el mandat anterior, on enmig del procés independentista, es governava amb dos partits independentistes i va ser molt estable i molt bo. Es van desencallar moltes coses, es va baixar molt el deute i la percepció que aquell govern funcionava tot i les diferències ideològiques, és el que la gent recorda: ‘Quan estàveu, tot funcionava millor’. ERC va decidir fer-ho sols i, jo crec, que no els ha anat bé ni a ells ni a la Torre. Nosaltres proposàvem un pacte, no per continuar al govern perquè si, sinó perquè sabíem que sense els equilibris del Partit Socialista, allò no funcionaria.
Quins són els eixos del PSC Torredembarra pels pròxims 4 anys?
Tenim moltes coses. Hi ha una cosa molt pendent, les entitats culturals, associatives, esportives, etc., del poble, es veuen molt afectades per un tipus de política que considera que aquesta mena de vida associativa ha de ser sostinguda per ells mateixos i nosaltres no ho entenem així. Entenem que la vida d’un poble passa per les associacions, el món cultural i el món esportiu. Si volem que Torredembarra sigui un poble referent en moltíssimes qüestions, s’ha de tractar bé i ajudar aquestes entitats.
Per l’altra banda, tot allò que afecta les persones. Parlem de reforç psicològic a les escoles, lluitar contra l’assetjament escolar, contra burles amb la identitat sexual, contra tot això que són realitats a peu de carrer i no només surt a la televisió.
La seguretat és molt important també. Nosaltres proposarem una unitat policial específica per la ciutadania, perquè estigui més a peu de carrer. Volem que aquesta unitat funcioni de forma independent, perquè pugui destinar tots els esforços a la ciutadania a peu de carrer.
Com a eix principal, un problema que hi ha hagut aquest mandat: la recollida de brosses. A hores d’ara, la neteja viària s’està tractant amb un contracte d’urgència. Creiem que s’ha de fer un pas endavant i anar a buscar una empresa mixta, per tenir un major control més enllà de les bases contractuals, però garantint que les persones que desenvolupen aquesta feina puguin continuar.
Les arques municipals us preocupen? Fa uns mesos declaràveu que a partir de juny hi haurà uns 200.000 € per treballar. Això en què pot repercutir?
Vam veure una cosa estranya en aquests pressupostos. Normalment amb els pressupostos tens contemplada la despesa corrent i després utilitzes el romanent de tresoreria, un romanent que estava limitat, però gràcies al govern de Pedro Sánchez es van treure aquestes limitacions. El romanent al final són subvencions que arriben que no hi havies contemplat, optimització de recursos, projectes que no s’ha pogut fer…, amb això es fan aquelles coses extraordinàries.
La peculiaritat dels pressupostos presentats aquest any és que el pressupost només arribava fins al juny. I ens van dir, després modificarem el pressupost amb el romanent i això ens va semblar perillós. Estem dient que ja no tanquem un pressupost anual, sinó que fem un pressupost en dues fases comptant amb un estalvi o amb una no despesa per fer la despesa corrent. Això és molt estrany i per això no li vam donar suport. Ens sembla perillós, perquè fa la sensació, vull recalcar que fa la sensació, que no hi ha diners per acabar l’any amb la despesa corrent.
Creu que Torredembarra es deu molt a l’estacionalitat? A ulls d’altres persones Torredembarra pot semblar que només té força a l’estiu. Què proposa el PSC per treure aquest estigma del poble?
Tenim un problema hoteler importantíssim. He sentit partits dient ‘crearem hotels’ i, òbviament, això no es pot fer. Des del PSC volem anar a cercar entitats hoteleres de tot el país per intentar que vegin que Torredembarra té molt de potencial.
Hi ha un gran turisme familiar i s’ha de potenciar. Aquí he de dir que el regidor de turisme actual ha fet una gran tasca potenciar aquest turisme ja establert.
S’ha de continuar potenciant el turisme esportiu, aprofitant la gran platja que hi ha a Torredembarra.
Ara plantegem i s’estan valorant els Béns d’Interès Local per ampliar l’interès de turisme de cultura i patrimoni i s’ha de mirar el nucli antic, per millorar-ho.
El polígon Roques Planes ho té complicat per créixer?
Amb el polígon hi ha dues coses. Ara s’ha fet una modificació del POUM perquè naus es puguin dividir en dos, d’aquesta manera, negocis que no necessiten naus de 500 m² podran tindre cabuda a Torredembarra. Després, en aquestes naus no poden cabre grans empreses, tot i la bona connexió que té Torredembarra.
Què ha de fer Torredembarra? Trobar totes les sinergies amb les empreses que ja estan al polígon. Quan jo era regidor de via pública, vam doblar la inversió en el polígon industrial. Es va aconseguir fibra òptica i es van fer reparacions i inversions per millorar-ho. Ara, s’ha d’estar a disposició de col·laborar amb el món empresarial i atraure empreses que pugui tindre cabuda al polígon Roques Planes.
Quan era jove treballava a REGESA, on treballaven 100 persones i moltes vegades penso que un parell d’aquest tipus d’empresa donaria molta vida a Torredembarra. Si soc escollit alcalde, estaré donant guerra amb això, no podem deixar tot al turisme. S’ha de diversificar i, també, potenciar el turisme, clar.
Quina és la política de l’habitatge que voldríeu implementar?
S’està acabant el Pla d’Habitatge Local. Torredembarra té 1 milió d’euros per fer polítiques d’habitatge. Aquests han d’anar subjectes a un projecte amb un permís de la generalitat, però ja disposem d’aquests diners.
Tenim necessitats molt àmplies. Des d’un habitatge per urgències d’una família, pisos tutelats per a persones amb diversitats funcionals, tenim la Fundació Onada on molts d’aquests joves podrien fer una mig-independència. Tenim joves que cada cop veuen pitjor el tema del lloguer, tot i que es fiquen límits des de Madrid, però estaria bé oferir habitatges per aquests joves. Hi ha dones maltractades que han de ser protegides. Les necessitats són molt àmplies.
En aquest pla d’habitatge s’han de donar els trets. Vam participar en la primera part, en la memòria social i és on el PSC va incorporar els habitatges tutelats dins del pla. Fa poc vam saber que s’està acabant el pla i esperem que vagi en la línia de tots i en línia amb les necessitats. S’ha de ser ambiciós, tenim molt clar que nosaltres desencallarem aquestes polítiques d’habitatges i les començarem a aplicar, perquè normalment a les administracions els diners són un problema i aquí afortunadament comptem amb ells.
Què els diria als torrencs i torrenques de cara al 28 de maig?
Tothom esperaria que jo demani el vot i evidentment jo em presento per ser l’alcalde i m’agradaria molt que la gent ens votés perquè porto un equip molt preparat. Heu de pensar que els primers cinc de la llista són regidors en actiu. Hem de veure com ha anat que a ERC només quatre regidors estiguessin en actiu. Nosaltres hem preparat un equip perquè no hi hagi una baixada de competències.
Tot i això, m’agradaria fer un missatge. L’estabilitat de Torredembarra ha estat afectada per la participació, així que el més important és que la gent vagi a votar. Que la gent voti amb el cor i la consciència i amb allò que consideri, però és crucial anar a votar. El que reflecteixin les urnes és el que marcarà el pas dels pròxims quatre anys. Hem de ser conscient que no totes les formacions polítiques ofereixen les mateixes coses. La gent ha d’entendre que la política municipal és la palpable, que poden parlar amb l’alcalde i que poden mostrar les seves sensacions, no com pot ser la Generalitat o l’estatal o l’europea. Per tant, vull engrescar a la gent perquè vagi a votar de veritat i pensi en l’estabilitat, no només perquè vota al partit que vulgui, sinó perquè un municipi estable sempre té desenvolupament. Un municipi que canvia de govern, que s’aguanten els pactes per un regidor, etc., no avança.
Finalment i per conèixer-lo una mica més, quin és el seu racó preferit de Torredembarra?
El racó favorit per mi és el far. L’entorn del far, m’encanta. Tinc la sort de viure una mica a prop i si surto a la terrassa el veig, no veig l’entorn, però aquest em fascina. M’agraden molts llocs eh!, però aquest és el que més.