L’envelliment pot generar problemes en la força i coordinació motora, fet que pot convertir tasques quotidianes com caminar o lligar-se les sabates en un repte per a les persones més grans. Un dels principals factors responsables d’aquest fenomen és el deteriorament de les unions neuromusculars, que són les connexions entre els músculs i les neurones que coordinaven la funció motora. Aquestes unions perden estabilitat amb l’edat i la comunicació entre nervis i músculs es veu alterada, afectant la capacitat de moviment.
En un intent de comprendre millor aquest procés, el grup de recerca Unitat d’Histologia i Neurobiologia (UHNeurob) de la URV, en col·laboració amb el grup MoBioFood de la mateixa universitat, ha analitzat com l’envelliment afecta les molècules implicades en la neurotransmissió i com una dieta rica en antioxidants podria ajudar a prevenir aquest deteriorament.
A través d’estudis en rates joves i envellides, l’equip va descobrir diferències moleculars importants en les sinapsis neuromusculars. “Una de les troballes més rellevants ha estat la capacitat de les sinapsis per mantenir-se eficients malgrat l’envelliment”, explica María Angel Lanuza, investigadora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV. Les sinapsis adapten la seva composició per mantenir el sistema funcional, modificant la presència de components que poden inhibir o afavorir la transmissió d’informació.
No obstant això, l’estudi va detectar que certes molècules implicades en l’alliberament dels neurotransmissors estan afectades per l’envelliment, el que pot comprometre la comunicació entre els músculs i les neurones. Lanuza explica que la solució implica centrar-se en l’alliberament adequat dels neurotransmissors per millorar la funció de les sinapsis.
Per tractar aquest deteriorament, l’equip va administrar un extracte ric en antioxidants de llavors de raïm a rates envellides. Els resultats van ser positius: l’extracte va ajudar a mantenir l’equilibri en la senyalització que controla l’alliberament dels neurotransmissors i a millorar la funcionalitat de les sinapsis.
“Aquestes troballes donen suport a la idea que una dieta rica en antioxidants pot ser part d’una estratègia per promoure un envelliment saludable”, afirma Lanuza. Tanmateix, els investigadors subratllen la necessitat de continuar investigant per entendre millor com l’envelliment neuromuscular afecta els humans i com mitigar els seus efectes.
Els autors també recorden que una bona alimentació ha d’anar de la mà d’un estil de vida actiu, essencial per mantenir la salut neuromuscular a mesura que passen els anys. “La dieta influeix de manera profunda en el funcionament del nostre cos, tan important com l’exercici diari”, afirmen els investigadors.
