Dissabte, 19 d'abril de 2025
És notícia

Un nou Punt d’Assessorament combatrà la pobresa energètica al Camp de Tarragona

Avatar photo

L’objectiu és donar eines a les persones en situació vulnerable i a professionals de serveis socials per eradicar aquest nou model de pobresa

Combatre la pobresa energètica. Aquest és l’objectiu del nou Punt d’Assessorament Energètic del Camp de Tarragona, una proposta de la Cooperativa Combinats que compta amb la col·laboració de Càritas Diocesana de Tarragona i el suport de la Diputació de Tarragona. Actualment, una de cada deu persones de l’Estat espanyol pateix pobresa energètica. La problemàtica s’accentua en el període més fred de l’any, quan el consum energètic augmenta en comparació amb la resta de mesos. «Els carrers s’il·luminaran amb els llums de Nadal, però nosaltres intentarem que no s’apaguin els llums de les llars, que es puguin encendre les estufes quan faci fred i que infants i famílies puguin a seguir connectades a les escoles i instituts en cas de confinament», recalca el coordinador del projecte, Jordi Collado.  

 

Sota el lema «Ni foscor, ni set, ni fred ni desconnexió», el Punt d’Assessorament Energètic s’ha proposat disminuir la incidència de la pobresa energètica a la demarcació. A hores d’ara, més d’un centenar de municipis del Camp de Tarragona no compten amb aquest servei. Per això, aquest programa creu necessari donar eines a les persones vulnerables per apoderar-les, formar professionals de serveis socials i voluntaris de Càritas per millorar l’atenció i intervenir en les llars més afectades per revertir la situació. 

 

«La pandèmia ha provocat augment en la demanda d’ajudes per subministraments», destaca la coordinadora d’Acció Social de Càritas a la demarcació, Goretti Cebrián. En aquest sentit, des de l’entitat recalquen que hi ha un «desconeixement generalitzat» sobre com estalviar en la factura de gas, llum o aigua. «Per això és molt important que les famílies rebin assessorament individualitzat i que els nostres voluntaris es formin per ajudar com més persones millor», afegeix Cebrián.

 

Les factures elevades, els errors en la potència contractada, la desconeixença del model de subministrament o les tarifes poc adequades són alguns dels factors que provoquen un augment innecessari en la despesa energètica. A partir de tallers de formació ciutadana, sessions per professionals i voluntaris, l’atenció individualitzada a una seixantena de llars i la realització d’auditories energètiques es treballarà per disminuir un nou model de pobresa que amenaça centenars de llars tarragonines.

 

Els tallers de formació i assessorament del nou Punt d’Assessorament Energètic del Camp de Tarragona començaran aquesta mateixa setmana. Les persones interessades s’hi poden inscriure a través d’aquest enllaç. Les accions d’aquesta primera fase del projecte s’allargaran fins al mes de gener, amb l’objectiu de posar especial atenció en els mesos de l’any en què augmenta més el consum energètic. La pobresa energètica genera problemes respiratoris, migranyes, dolors musculars, insomni, depressió i inseguretat, entre altres. A més, es tracta d’una problemàtica que s’ha accentuat amb l’arribada de la Covid-19 i que provoca, per exemple, que centenars d’infants no tinguin una xarxa d’Internet a casa per fer classes online. 

 

Entre els anys 2018 i 2019, la Cooperativa Combinats ja va gestionar el Punt d’Assessorament Energètic de la ciutat de Tarragona, per encàrrec de l’Institut Municipal de Serveis Socials. Amb la tasca realitzada, les famílies van poder estalviar 120 euros per cada 100 euros invertits en el projecte. En total, un 56% de les persones ateses va aconseguir una rebaixa en la seva despesa energètica. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desarticulada una banda que robava la recaptació de màquines escurabutxaques de bars de Barcelona i Badalona

Notícia següent

L’Ajuntament de Tarragona renovarà la xarxa de clavegueram de 12 carrers de la ciutat

Notícies relacionades