Els Pets reben la Creu de Sant Jordi

Lluís Gavaldà ha agraït el reconeixement i ha anunciat que trauran un nou disc d'aquí a tres mesos

Els integrants del grup de música Els Pets rebent la Creu de Sant Jordi de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès. ACN

“El nostre compromís és el de garantir la continuïtat d’instruments d’èxit com el model lingüístic de la nostra escola. Qualsevol atac a la llengua catalana és un atac a la nació”. Així de contundent s’ha mostrat aquest dilluns el president del Govern, Pere Aragonès, durant l’acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi. Aragonès ha subratllat que, a Catalunya, la llengua catalana “no és una llengua més, és la llengua del país”, i ha defensat que esdevé “un autèntic ascensor social en una societat diversa i cohesionada”. En total, aquesta tarda s’ha fet entrega de la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats. Entre els guardonats, hi ha Justo Molinero, Francisco Ibáñez, Alèxia Putellas, Mònica Terribas i els Pets.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat l’acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi per fer una aferrissada defensa del català i el model lingüístic de l’escola catalana, que ha qualificat de “model d’èxit”. Per Aragonès, qualsevol amenaça a la llengua catalana és una amenaça directa a la seva societat i, per això, ha dit, el Govern es compromet a defensar-la. “El català a Catalunya no és una llengua més, és la llengua de Catalunya i la que ens aporta una manera pròpia d’entendre el món i ens defineix com a país”, ha dit.

De la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha subratllat que els premiats amb la Creu Sant Jordi representen valors com la solidaritat, l’equitat, la diversitat o la integració. En aquest sentit, ha afegit que l’acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi és un “acte de reafirmació de país”. “La cultura és la millor carta de presentació de Catalunya davant del món. Ens fa únics”, ha dit.

Enguany, el Govern ha reconegut 10 entitats i 20 persones -10 homes i 10 dones- fet que mostra “la paritat absoluta”. La consellera ha recordat que, en la primera edició d’entrega dels guardons, l’any 1982, es van reconèixer 19 homes i només una dona, Lola Anglada. Garriga ha reconegut el seu paper i el de totes les dones “que han obert camí en la cultura catalana”.

En la seva intervenció, el músic Lluís Gavaldà, un dels guardonats, ha agraït el reconeixement: “Només hi ha una cosa que ens amoïna. Que sigui una manera elegant de dir-nos que hauríem de plegar. Si és així, ja us aviso que heu fet salat. En tres mesos traurem un nou disc que serà tan bo, que ens haureu de donar una altra Creu de Sant Jordi”. Gavaldà ha recordat els inicis dels Pets, als anys 80, quan, ha dit, “ningú hauria apostat un ral per nosaltres”.

De la seva banda, l’esportista Alèxia Putellas, la primera dona futbolista en rebre la Creu de Sant Jordi, ha reivindicat el paper de les dones en el món esportiu. “El veritable triomf arribarà quan aconseguim que hi hagi la igualtat d’oportunitats per a nens i nenes en el món de l’esport i en el món en general”, ha subratllat.

Més premiats

A banda dels Pets i Àlexia Putellas, aquesta tarda han rebut la Creu de Sant Jordi Pau Gasol, Justo Molinero, Francisco Ibáñez, i Mònica Terribas. També han estat guardonats Jesús Alturo i Perucho; paleògraf, filòleg i historiador; Mariona Carulla i Font, empresària i promotora cultural; Anna Rosa Cisquella i Passada, actriu i productora teatral; Ernest Costa i Savoia, fotògraf i escriptor naturalista; Joana Escobedo i Abraham, filòloga i bibliotecària; i Isabel Etxeberria Gorriti, pedagoga. Manuel Heredia Jiménez, conegut com ‘Tío Manuel’, activista social; Francisco Ibáñez Talavera, dibuixant i guionista, pare de ‘Mortadelo y Filemón’; Mercè Izquierdo i Aymerich, científica i professora; Elena Jaumandreu i Garrido, “la millor muntadora cinematogràfica del món” segons Orson Welles, amb qui va treballar en la pel•lícula Campanades a mitjanit (1965); i l’escriptor, professor i il·lustrador Enric Larreula i Vidal.

L’empresària Anna Navarro Descals; el ceramista Joan Panisello i Chavarria, l’artista conceptual Àngels Ribé i Pijuan; Rafael Tous i Giner, empresari tèxtil, col·leccionista d’art i mecenes; i l’esmaltador Francesc Vilasís.

A més, també s’ha acordat la Creu de Sant Jordi en forma de placa a deu grups o entitats destacades. Així, l’Associació Cultural Recreativa Unió Calafina; l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Argentona; el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona; el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya; el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya; el grup musical Els Pets; l’Escola de Grallers de Sitges; la Federació Catalana de Natació; la Fundació Catalana de l’Esplai; i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, han rebut aquest any la distinció.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció arriba enguany a la seva 40è edició.