El Govern intervé i obre expedient sancionador a la residència Les Vinyes de Falset

L'entitat STS Gestió de Serveis Sociosanitaris assumirà la direcció i la gestió del centre per a gent gran

El Departament de Salut ha intervingut la residència Les Vinyes de Falset per la “situació complexa” de contagis al centre, amb un brot de covid-19 que afecta 109 residents -16 dels quals han mort- i 22 treballadors. Per la seva banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient sancionador, i no descarta la presa de mesures cautelars, davant dels “incompliments en l’aplicació de les mesures específiques” en matèria de gestió de la crisi sanitària als centres residencials.

Per tal d’estabilitzar la situació al centre, Salut n’ha assignat provisionalment la direcció i la gestió -fins ara a mans de Corfalin- a STS, Gestió de Serveis Sociosanitaris.

Dels 118 residents, 109 han resultat positius, així com 22 dels 57 treballadors de la plantilla. Des que es va detectar el primer cas a mitjan setembre han mort 16 persones, 11 de les quals a la mateixa residència.

Després de visitar el centre les darreres setmanes, el Servei d’Inspecció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Salut Pública han constatat la necessitat d’aplicar la intervenció de la residència.

Salut justifica que els informes constaten que el centre es troba en una situació excepcional d’impossibilitat per complir l’ordre de mesures relatives a les residències de persones grans i centres sociosanitaris davant la situació de crisi ocasionada per la covid-19.

Segons informen els departaments, aquesta intervenció té l’objectiu principal de fer un pla d’actuació que garanteixi la viabilitat tècnica de la residència en el seu conjunt tant en aspectes sanitaris, socials, organitzatius i de gestió de qualitat a curt i mig termini.

Les dotacions de personal que siguin necessàries al centre residencial les aportarà la nova gestora i el personal actual del centre quedarà sota la seva direcció. L’aportació concreta de recursos humans de la nova gestora estarà condicionada a la realització d’una auditoria integral inicial que permeti determinar l’estat de la situació de la residència.

L’Ajuntament de Falset subratlla “l’enorme preocupació” que hi ha a la vila

De la seva banda, l’Ajuntament de Falset ha informat que la intervenció d’aquest centre residencial de gestió privada es pren atesa “una situació excepcional d’impossibilitat per absència de mitjans personals, materials, circumstàncies físiques i d’altra índole”.

El consistori recorda que havia expressat reiteradament a l’entitat gestora i als departaments de Salut i de Treball i Afers Socials i Família de la Generalitat, “la necessitat de donar resposta a una crisi sanitària que segueix afectant la majoria dels residents, que ha causat la mort de diverses persones i té enormement preocupats els familiars i el conjunt de la població”.

Finalment, l’Ajuntament reitera l’oferiment de col·laboració “en aquests moments complicats”, en entendre que “la prioritat, ara mateix, no pot ser cap altra que la salut pública i la vida de les persones infectades”.