Dissabte, 19 d'abril de 2025
És notícia

Programació Santa Tecla 2024: 12 dies de música, cultura popular i castells

Avatar photo
Tarragona brilla amb la millor festa major de Catalunya entre el 13 i el 24 de setembre
baixada santa tecla

Tarragona es prepara un any més per la seva festa grossa, Santa Tecla. Entre el 13 i el 24 de setembre, la ciutat es convertirà en la capital de Catalunya acollint gairebé mig miler d’actes de tota mena. A més, es tracta d’una edició teclera especial. Per un costat, perquè diverses entitats del seguici i de la ciutat compleixen anys aquest 2024 i farceixen d’actes aquests 12 dies de festa major. D’altra banda, la Santa Tecla d’enguany promet ser la més inclusiva de la història, amb noves incorporacions que faran més accessibles els esdeveniments de cultura popular.

Els balls seran els qui més espelmes bufaran durant aquesta Santa Tecla. De l’Esbart Dansaire de Tarragona hi haurà els 40 anys del Ball de Gitanes, els 35 del Ball de Pastorets, els 25 de les seves rèpliques petites i els 20 del Ball de Cossis. Per la seva part, la Moixiganga celebrarà 25 anys a la festa. Pel que fa a les bèsties del seguici, el Griu compleix una dècada a Santa Tecla i el Griu petit cinc anys, mentre que l’acte de la Cucafera Baixa arriba a la seva desena edició. A tots ells, s’hi sumen els 45 anys de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i les 40 edicions de la Mostra de Folklore Viu.

 

La Crida fa el tret de sortida 

Després de dels actes previs, aquest divendres 13 de setembre serà el gran moment per donar el primer tret de sortida a la festa. Les escoles s’ompliran de cultura popular durant el matí, amb una nova edició de Santa Tecla a les Escoles, i a la tarda la Víbria rebrà els xumets dels petits de la casa que ja es fan grans. En paral·lel, serà el moment de la Crida des del balcó de l’Ajuntament. Enguany, el perpetuador serà Romà Solé, estretament implicat en la inclusió a la festa major. Aquella mateixa nit, els membres del Griu celebraran els seus 10 anys amb el Va Parir Tour al Parc del Francolí.

 

Primer cap de setmana

La Baixada d’Amparitos, la paella de la Jove i els múltiples vermuts despertaran Tarragona en el primer dissabte de festes. La música i la gastronomia seran el primer plat del dia, que estarà farcit de cultura popular.

En primer lloc, el Ball Parlat de la Sebastiana del Castillo aterrarà per primera vegada a Sant Pere i Sant Pau. Les peripècies de la jove bandolera també arribaran per segon any consecutiu a Bonavista aquell mateix dissabte, el dia següent a la Floresta i el dimecres a la plaça de les Cols.

Un altre dels actes destacats de cultura popular de dissabte serà la 40a Mostra de Folklore Viu. En aquesta edició, que organitza el Ball de Pastorets Petit, es mostraran diversos balls i elements petits d’arreu dels Països Catalans sota el nom de “La festa que creix”. A banda dels organitzadors, també hi seran presents el Ball de la Primera de Valls, el Ball Parlat de Marcos Vicente de Reus, el Ball dels Muntanyesos del Vendrell, el Vall de Panderetes de Sant Pere de Ribes, la  Dansa de les Vetes del Corpus Christi de València, els Nans i Capgrossos de l’Arboç,  els Gegants infantils del Pi de Barcelona i Cavallets, els Gegants i Mulassa Petits de Sant Feliu de Pallerols. El recorregut s’iniciarà a la Rambla Nova fins a arribar a la tanda de lluïment a la plaça de les Cols.

Després d’ells, serà el torn de la segona Mostra de Bestiari Singular de Foc de Catalunya, amb el Griu com a organitzador. La cercavila de foc començarà a la plaça de la Font i aniran fins als Despullats. Com a novetat, la Rambla Vella serà en tot el recorregut un espai tranquil, sense ús de pirotècnia ni sons de timbals. La trobada de bèsties de foc aplegarà el Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa, el Drac de Bellvei, l’Espurna Drac de Calafell, el Llumenot de Perafort, la Dragonina de Constantí, la Galera de Cambrils, la Nicaseta del Catllar, la Quimera dels Pallaresos, el Gall Abraxas de Palau-Solità i Plegamans i el Griu de Tarragona.

Més enllà del Griu i els Pastorets Petits, també estaran de celebració altres entitats del seguici. La Cucafera organitzarà la desena edició de la Cucafera Baixa al vespre, rematant amb la Cucafesta, i la Moixiganga presentarà un espectalce amb Endantza anomenat D’Construcció dels vint-i-cinc anys de la Moixiganga.

Ja en diumenge, els castells protagonitzaran el matí, que també estarà ple de vermuts per tota la ciutat. Al vespre, el Griu petit emularà el seu pare i celebrarà la segona Mostra de Bestiari Singular de Foc Infantil de Catalunya. En aquest cas, hi tornarà a haver espai tranquil i hi assistiran el Drac Petit de Badalona, el Drac Petit de Montblanc, el Drac Petit de Valls i el Griu Petit. Sense sortir del món del foc, Campclar viurà a la nit el Correfoc TeclaPonent, amb Diables Gripafoc de Riuclar, el Ball de Diables Els Errants de Mar de Tarragona i els Diables de les Borges del Camp.

 

Tres dies pels més petits

Més enllà de les visites de les entitats a les escoles, els més petits de la casa tindran tres dies en què la festa serà seva. El dimecres 18 de setembre la Baixadeta permetrà els infants portar els elements del seguici sense ser-ne portadors oficials, endinsant-se de ple en Santa Tecla. El dijous arribarà el plat fort. A la tarda, els tallers de Ciència per a Tots i els versots i parlaments dels balls parlats petits seran la prèvia del gran acte. A les 18.30 hores des de la plaça de la Font sortirà com cada any la Cercavila de la Santa Tecla Petita, que tindrà la seva tanda de lluïment en acabar a la mateixa plaça. Finalment, el dia el tancaran la resta de balls parlats a la plaça de les Cols.

La Santa Tecla adaptada als petits gaudirà d’un acte més el divendres 20 de setembre amb el Correfoc Petit. Aquell mateix dia també serà el moment del Retaule de la Catedral, representant per l’Esbart Santa Tecla.

Un festival de música

Durant tots aquests dies i en les jornades més tradicionals de la festa, la ciutat es convertirà en un festival de música. Segons la consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos, a Tarragona es trobarà “talent local, estatal, de pagament, gratuïta, per a totes les edats i gustos, de gran i petit format i de gran qualitat tota ella”. És a dir, música de diferents formats, estils i procedències.

Entre els caps de cartell es troben els ja coneguts concerts d’Estopa, Figaflawas i el segell feminista i juvenil el posaran grans veus femenines com ara Mushkaa o Roba Estesa, que actuarà gratuïtament el 20 de setembre durant la gran nit de la música emergent. Altres propostes són la magnífica veu de Clara Viñals, líder de Renaldo i Clara de la mà de Tecletes; Queralt Lahoz i Sara Socas dins la programació de la Terrasseta; i Ruïnosa i las Strippers de Rahola, aterraran a l’escenari de Barraques, al Passeig de les Palmeres.

Destacar també que per primer cop, i seguint amb la línia encetada aquest Sant Magí, durant la revetlla del dia 22 les 2 bandes, Les que Faltaband i Coco, estan íntegrament formades per dones. Altres plats forts ben variats als principals escenaris seran El Pot Petit, Marc Parrot, Quartet Melt, la Oreja de Van Gogh i Andrés Calamaro.

D’entre els noms tarragonins es troben Eloi Duran, Vergüenza Ajena, Andrea Grau i Oscárboles, entre molts altres. No hi faltaran a la cita enguany tampoc l’actuació de la BUMT, enguany amb l’espectacle ‘Una nit de guateque’, el Cor Ciutat de Tarragona, que proposa un viatge a través de les cultures que han passat per la ciutat amb el concert Tarrakuna; l’actuació del Cor de la URV ‘Salve Thekla Gloriosa’ o el de la TGN Big Band enguany amb Santi Carulla, cantant de Los Mustangs.

Fruit de l’èxit tant de la Santa Tecla passada com d’anteriors i amb l’objectiu de seguir escampant la programació arreu de la ciutat, per primera vegada es combinaran els dos escenaris grans: el de l’Anella Mediterrània i el del Parc del Francolí, que acolliran algunes d’aquestes grans cites musicals, un el primer cap de setmana i l’altre el segon de festes respectivament.

L’esport també va de festa

Com en les últimes edicions, l’esport tornarà a ocupar un espai clau en la programació. La 44a edició de la Peonada el dia 15, el XXXV Gran Trofeu Santa Tecla de ciclisme, també diumenge, seran els elements principals d’una llarga llista on també hi ha activitats com judo en família, el Viding Tecla Parc, l’aquatló, la regata de Santa Tecla, entre d’altres. L’Anella Mediterrània serà al mateix temps des d’on pivotaran els principals esdeveniments esportius com el rugbi femení Catalunya Euskadi i la 45a edició de la Lliga Nacional Catalunya ACB, eque ca començar l’11 i s’allargarà fins al 15.

Una Tecla castellera

Naturalment, qui no podia fallar en una Santa Tecla tan activa són els castells. Hi haurà moments per tot. Per fer festa amb les revetlles de les colles, per escoltar i debatre, i per simplement gaudir de les millors estructures a només dues setmanes del Concurs de Castells. A més, es faran diversos assajos oberts de les quatre colles de la ciutat.

Pel que fa als actes, destaquen la paella de la Jove el 14 de setembre, l’espectacle familiar Mireu allà dalt del 16, el documental 4 camises també del 16, la tertúlia castellera de Xiquets el 18 o la festa dels 45 anys de la Jove el dissabte 28.

D’altra banda, les diades seran les habituals de cada any. Xiquets i la Jove compartiran plaça el primer diumenge de festes amb la Vella de Valls i Castellers de Vilafranca. El 23 de setembre les quatre colles tarragonines celebraran la tradicional diada a la plaça de la Font i l’endemà les quatre tornaran a la plaça de les Cols i remataran el matí amb l’espectacular pilar caminant.

La part tradicional, no falla

Els dies forts de Santa Tecla no començaran fins al segon cap de setmana. De fet, aquest any el gran repte és la nit del 21 de setembre, en què la Baixada de l’Àliga promet ser un reclam per a tarragonins de tota la província i inclús d’altres zones del país. Per això, aquell dia hi haurà una oferta diversificada de festa als diferents racons de la ciutat, incloent-hi els grups estrella Figa Flawas i la cantant Mushka.

Abans, però, la periodista Griselda Pastor serà l’encarregada de pronunciar el pregó des del balcó de l’Ajuntament. D’allí arrencaran els gegants, que marxaran en cercavila pels carrers de Tarragona.

L’endemà s’estrenarà el tan esperat Ball Parlat de Dames i Vells. Amb tot, no ho faran a cap zona de la Part Alta, sinó que l’estrena serà per primer cop a Bonavista amb l’objectiu de continuar descentralitzant les festes. A banda de Ponent, també seran presents a les seves places habituals, tant aquell dia com l’endemà. La resta de balls parlats representaran els seus versots i parlaments al vespre a la plaça del Rei i la plaça dels Sedassos.

A més, la primera sortida del seguici serà a partir de les 19.00 hores a la plaça de la Font i la Moixiganga farà la representació completa de tots els seus misteris a la plaça de les Cols a les 22.45. La nit, plena d’actes musicals, serà llarga.

Tot i que alguns encara estaran cansats de la revetlla, el dia de la patrona començarà ben d’hora amb el toc de matinades. L’anada i tornada de l’Ofici i la tanda de lluïment a la plaça de la Font escalfaran el matí per donar lloc a la diada castellera. Després d’una merescuda becaina pels tarragonins, la Professó i l’entrada del braç de Santa Tecla dibuixaran un dels moments més solemnes i especials de la nostra festa major.

Per rematar la marató festiva, el 24 hi haurà la jornada castellera de la Mercè i el Correfoc de Santa Tecla al vespre. Un acte que posarà punt final amb el “Visca Santa Tecla” i els focs artificials.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El servei de recollida de la brossa del Baix Ebre i el Montsià convoca una vaga indefinida

Notícia següent

Junts per Reus rebutja la nova estació d’autobusos del parc Mas Iglesias

Notícies relacionades