En Comú Podem deixa el govern de Tarragona

Carla Aguilar afirma que han estat expulsats de l'executiu municipal amb l'entrada de Junts per Tarragona i la CUP

Carla Aguilar-Cunill i Hermán Pinedo en una imatge d'arxiu. ACN

ERC, Junts per Tarragona i la CUP han anunciat aquest dimarts un acord per ampliar el govern municipal de Tarragona. Els republicans han decidit tirar endavant el pacte després de mesos de negociacions però ho han fet sense el vistiplau del seu soci, en Comú Podem Tarragona. Amb tot, la voluntat de l’alcalde Pau Ricomà era la de fer un govern a quatre i ha presentat un cartipàs amb les competències repartides entre totes les formacions. Tot i això, els comuns s’han sentit “expulsats” i han anunciat que surten de l’executiu. De fet, ja havien dit que no participarien d’un pacte amb JxTgn i han lamentat que ERC hagi fet una “ampliació unilateral” quan estaven negociant l’entrada de la CUP. Els republicans els han acusat de dilatar-les.

Les negociacions a diverses bandes per ampliar el govern que hi havia hagut els darrers mesos es van precipitar aquest dilluns. L’executiva local d’ERC i l’assemblea local de la CUP van validar l’acord amb JxTgn. Posteriorment els republicans van comunicar-ho a l’entorn d’ECP, als quals els va agafar per sorpresa. L’anunci públic de l’ampliació del govern municipal s’ha fet just el dia que es compleixen dos anys de la investidura de Pau Ricomà.

En la roda de premsa de presentació del nou executiu, Ricomà ha afirmat que volia els quatre partits i ha valorat la tasca feta pels dos consellers d’ECP. “L’ampliació es farà sense desviar-nos de la línia política que ens havíem fixat. El govern del canvi es fa ara més gran”, ha assegurat. El portaveu d’ERC, Xavier Puig, ha manifestat que la negociació “ha durat massa temps” i s’ha adreçat als comuns. “El seu programa de màxims és el nostre. Aquest govern és el seu i el programa és el que van treballar amb nosaltres”, ha expressat.

Però aquestes paraules no han estat suficients per fer canviar el posicionament d’ECP, que ja havia anunciat setmanes enrere que no acceptaria compartir govern amb JxTgn. Una estona abans de la roda de premsa d’ERC, JxTgn i CUP, han fet un comunicat en el qual han reiterat que si els republicans tiraven endavant amb l’ampliació “unilateral” trencarien el pacte del 2019 i han apuntat que la negociació que mantenien amb ells per incorporar els cupaires era una “farsa”. Durant la roda de premsa del nou executiu han convocat la seva compareixença i allà han evidenciat el que ja s’intuïa: que no seran al govern.

“Pau Ricomà acaba d’anunciar el trencament unilateral de l’acord de govern i ens acaba d’expulsar del govern municipal”, ha començat la primera tinent d’alcalde i portaveu d’ECP, Carla Aguilar-Cunill. I ha seguit: “ERC ha aprofitat la posició d’alcaldia possibilitada per nosaltres per fer realitat el que era el seu objectiu des del principi, fer un govern amb JxTgn. Han apostat per un govern que avui té més mans però menys consens, menys transversalitat i que és menys plural que fa dos dies”, ha sentenciat. A més, ha afirmat que “no representa la realitat de Tarragona i trenca ponts, polaritza i genera dificultats en una governabilitat que havia aconseguit tenir un equilibri propi”. Sense els dos consellers progressistes el nou executiu format per ERC, JxTgn i la CUP suma dotze regidors i es queda a dos de la majoria absoluta.

En la roda de premsa dels comuns però, no hi era l’altre conseller de la formació, Hermán Pinedo. Pinedo s’ha reunit amb els seus companys de partit al matí i després també ha conversat amb el portaveu republicà Xavier Puig. Abans de la compareixença des de la formació han apuntat que no l’han pogut localitzar i, a més, a Twitter ha piulat: “Gràcies per tot, Tarragona”. De fet, no és clar que segueixi com a regidor d’ECP a l’oposició.