El fum dels incendis a Califòrnia arriba fins a Tarragona

Un incendi que avança en el Bosc Nacional de Los Angeles (EUA), al nord-est de la ciutat, ha posat en alerta les autoritats locals per la seva proximitat i per la quantitat de contaminació aèria que ha afectat en gran mesura la qualitat de l’aire angelí.

El foc, batejat com “Bobcat” pel Departament Forestal i de protecció contra incendis de Califòrnia (Cal Fire), ha cremat més de 16.600 hectàrees, uns 41.200 acres, en la setmana que porta actiu, i només ha estat contingut en un 6%.

Les columnes de fum que sorgeixen dels incendis a la costa oest estan sent atrapades en el corrent en raig atmosfèrica i transportades a través dels Estats Units, ha informat aquest dimarts el Servei Meteorològic Nacional.

“Les imatges de satèl·lit d’aquest matí mostren fum en l’aire movent-se sobre gran part de nord-est i l’Atlàntic mig”, va tuitejar ahir l’oficina d’el servei meteorològic de Baltimore-Washington.

L’oficina ha explicat que aquest fum “està fent fosc el sol i mantindrà les temperatures uns graus més fredes avui que el que s’observaria si el fum no estigués present”.

De fet, aquesta setmana s’han reportat condicions de fum i boirina a Nova York, Boston i fins i tot Maine. En les últimes dates, el fum va arribar fins i tot a Europa, principalment als Països Baixos, Alemanya i Espanya, segons informes d’institucions locals.

Una llengua del fum dels incendis a Califòrnia va passar divendres passat per la península Ibèrica, va recórrer tota la vall de l’Ebre des del Cantàbric fins a la desembocadura a la província de Tarragona i, un cop a la Mediterrània, va arribar a les Illes Balears.