Cecilio Tieles rebrà el Reconeixement de la RIET als Premis Ones 2020

Se li concedeix el premi per la seva gran labor artística i d’integració cultural

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de Cecilio Tieles. Foto CEDIDA

Nascut a l’Havana el 1942, Cecilio Tieles Ferrer va començar a estudiar música de ben petit. Tenia dotze anys quan va iniciar els seus estudis al Conservatori Nacional de París, ciutat on va compartir espai i experiència amb altres músics de prestigi. Posteriorment, va completar els seus estudis al Conservatori Tchaikovsky de Moscou. A més a més d’un excel·lent pianista, és important destacar la seva trajectòria com a pedagog i investigador.

A Cuba, va exercir com a professor i cap de la Càtedra de Piano a l’Escola Nacional d’Art 1967 – 1980) i a l’Institut Superior d’Art (1977- 1984). Fou Assessor Nacional de Piano durant la reforma educativa a Cuba, en l’any 1968, i també Assessor Nacional de Música de la Direcció d’Ensenyament Artístic del Ministeri de Cultura. El 1977 fundà i dirigí, fins a 1984, les Jornades de Música Cubana Contemporània de la Unió Nacional d’Escriptors.

L’any 1984 es va traslladar a Catalunya. Des d’aquell moment, va iniciar un gran treball de docència i creació artística, i s’implicà en les entitats culturals del territori. Ha estat cap del Departament de piano del Conservatori Professional de Música de Vila-Seca, essent el promotor de canvis innovadors en els plans d’estudi.

El 1995 fundà l’Associació Cultural Catalana-Iberoamericana, que encara presideix avui dia, i des de la qual organitza egularment Cicles de Música Catalana-Iberoamericana a Tarragona, que són una plataforma per divulgar la música dels països iberoamericans. Ha estat vicepresident (1999 – 2001), president (2001 – 2010) i tresorer (2019 – 2014) de l’Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC).

La seva activitat artística es caracteritza per la tècnica segura i una musicalitat que ha estat reconeguda per la crítica en nombrosos països del món. Ha participat en les jornades de música, festivals i tota mena d’esdeveniments artístics: en les Jornades de Música Cubana (L’Havana), en el Festival dels Països Socialistes i el Festival de Música Contemporània organitzats per la Unió Nacional d’Escriptors i Artistes de Cuba); al Festival de Bellavista (a càrrec del pintor Oswaldo Guayamasin a Quito, Equador); també a festivals espanyols i europeus com el Festival de Granada, el Grec de Barcelona.

Autor de llibres dedicats al gran compositor hispanocubà, Nicolás Ruiz Espadero: «Espadero, lo hispánico musical en Cuba» i «Espadero: música y nación en Cuba colonial». I pròximament sortirà a la venda «El euroafricano. Su presencia en la cultura europea en los siglos XVI al XVIII» Ha impartit conferències en prestigioses institucions de EEUU, Rússia, Espanya, Bolívia i Cuba.

Així mateix, s’ha reconegut la seva labor amb Medalles per la Cultura Nacional Cubana, amb la Medalla per l’Educació i ha rebut el Premi Especial CUBADISCO 2007.

Premis Ones 2020

Se li concedeix el Reconeixement de la RIET Ernesto Cardenal pel seu incansable treball artístic, d’investigació, creació i de difusió de la música per tot el món, empoderant la cultura musical iberoamericana i congregant professionals per crear sinergies. És un exemple de què la música no té fronteres; ha creat ponts entre Cuba i Catalunya investigant sobre gèneres musicals que tenen orígens i trajectòries compartides, com l’havanera. Un reconeixement també a la seva labor com a docent i directiu en el nostre territori, augmentant el prestigi de centres acadèmics de música a Vila-Seca i Barcelona.

La cerimònia dels XXVI Premis Ones

La gala dels Premis Ones se celebrarà el proper 18 de setembre al Teatre Metropol de Tarragona. Mare Terra Fundació Mediterrània reconeixerà un any més el treball de persones i entitats que lluiten incansablement per construir un món millor. L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia. Per apuntar-se la llista d’espera cal trucar al: +34 977 55 13 00 o escriure un correu a: comunicacion@mare-terra.org.