Tarragona ha recollit més de 2.900 tones de voluminosos durant el 2020

Avatar photo

Tot i la pandèmia i haver suprimit la recollida de voluminosos programada durant l’estat d’alarma, es continua mantenint la tendència d’augment de voluminosos que es recullen

L’any 2020 el servei de recollida de voluminosos de l’Ajuntament de Tarragona va recollir més de 2.900 tones han estat recollits de la via pública. Si s’hi sumen els residus que arriben a la deixalleria, a Tarragona es generen 3.817 tones de deixalles d’aquest tipus. El conseller de Neteja Jordi Fortuny ha destacat que “des del consistori es treballa per millorar la conscienciació de la població sobre la importància de reciclar adequadament aquests residus, però també per trobar les estratègies de gestió més eficients per reduir la petjada ambiental i augmentar el percentatge de productes que es poden convertir en un objecte nou, amb una segona vida útil”.

Tot i la pandèmia i haver suprimit la recollida de voluminosos programada durant l’estat d’alarma, s’observa que durant aquest 2020 es continua mantenint la tendència d’augment de voluminosos que es recullen, la qual es va detectar que incrementava especialment a partir de l’any 2018, “increment significatiu i mantingut del 2020 per la millor eficiència i intensitat del servei de recollida” , recalca el conseller Fortuny.

Aquestes dades fan que l’Ajuntament es plantegi estratègies de reutilització de voluminosos, per això s’ha demanat una subvenció a l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya de prevenció i reutilització de residus a la deixalleria, per tal de donar segona vida a aquests residus i baixar els índexs de recollida.

La gestió d’un residu voluminós 

Quan un residu voluminós arriba a la deixalleria fixa o bé es recopila a través del sistema de recollida programada, l’Ajuntament de Tarragona el distribueix en diferents centres de gestió de deixalles en funció del seu origen.

Un cop feta la distribució a les plantes de tractament corresponents, aquestes són les encarregades de separar-ne i classificar-ne els materials per intentar donar una segona vida a tots aquells que es poden reutilitzar.

Però no tots els materials que s’extreuen dels residus voluminosos són reciclables. Aquest percentatge de producte no reaprofitable, que es calcula que està al voltant del 5 %, pot tenir dos destins finals, o bé la incineració o bé l’abocador. Per mirar de reduir aquesta xifra, el conseller Jordi Fortuny ha apuntat que “des de fa temps el Departament de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona treballa per mirar de localitzar els gestors de residus amb major capacitat de valorització de materials”.

Què cal fer per llençar un residu voluminós? 

L’Ajuntament de Tarragona posa a disposició dels ciutadans dues opcions per gestionar la recollida de deixalles voluminoses.

En primer lloc, en el cas de disposar dels mitjans necessaris per poder traslladar el residu, aquest es pot portar a la deixalleria fixa ubicada al polígon Riuclar (carrer del Coure, s/n) de dilluns a dissabte en horari de 8 a 20 hores.

D’altra banda, hi ha la possibilitat de sol·licitar la recollida de voluminosos. Es tracta d’un servei gratuït, però que requereix sempre reserva prèvia, que es pot fer a través del Telèfon Verd (977 296 222) o bé a través de l’Aplicació Epp!, obrint un avís dins de l’apartat de “Serveis”. Aquest tipus de recollida funciona de dimarts a dissabte, excepte festius, i el ciutadà únicament haurà de deixar el residu a recollir al costat del contenidor més proper a l’hora pactada que, habitualment, acostuma a ser entre les 20 i les 22h.

Dipositar els voluminosos a la via pública sense avisar, dipositar-los en contenidors de carrer dissenyats per als residus domèstics o bé fer-ne un abocament il·legal, redueix la possibilitat de reutilització de la majoria d’estris, a banda que, són infraccions que poden ser sancionades.

A més, en el cas dels abocadors incontrolats es produeixen unes despeses extraordinàries en neteja que, per exemple, a la ciutat de Tarragona, el passat mes de desembre de 2020 van superar els disset mil euros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Menys crítics a les UCI catalanes

Notícia següent

El Servei de Medicina Intensiva avalua el síndrome post ingrés UCI

Notícies relacionades