Tarragona GreenBelt 2026, el projecte integrat en el foment de la biodiversitat, creació d’infraestructura verda i adaptació al canvi climàtic dels sistemes naturals, periurbans i urbans de l’Anella Verda del municipi de Tarragona, treballarà en la renaturalització del riu Francolí. Així ho ha anunciat aquest migdia el Conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro que descriu el projecte GreenBelt com “el més important de la història de la ciutat”.
Es tracta de l’actuació més gran de totes les que componen aquesta iniciativa. Compta amb 1,4 milions d’euros dels 4,2 milions d’euros que s’inverteixen en aquest projecte. Aquestes actuacions són possibles gràcies a la dotació de 3,3 milions d’euros atorgada a l’Ajuntament de Tarragona en el marc del Pla de Recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea Next Generation EU, que recolza la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
Els treballs de la renaturalització consisteixen en la restauració ambiental del sistema fluvial de tot el riu en el seu pas per terme municipal de Tarragona. Aquestes actuacions comporten una restitució del sistema de funcionament de la dinàmica natural del riu, repercutint molt positivament sobre la qualitat ecològica de la massa d’aquest. En concret hi ha quatre grans actuacions que es basen en objectius de millora d’aquest espai.
Les quatre grans actuacions de la renaturalització
Es farà una millora morfològica del tram final del riu, mitjançant les construccions de sinuositat. De manera artificial s’ha construït una llera recta, ara, amb aquest, es generarà una sinuositat que intenta assimilar-se al traçat natural del riu. Amb aquest punt de la renaturalització del riu es pretén afavorir en el manteniment del cabal, disminuir la velocitat del flux de l’aigua, disminuir la inundabilitat i aconseguir més permeabilitat, i obtenir condicions més naturals de la llera des del punt de vista paisatgístic.
Una de les altres actuacions és l’adequació de la riba esquerra del riu, que permet recuperar 3,2 km de camí des del Pont del Ferrocarril fins a l’arribada del Rec Major, adequant la plataforma, millorant la senyalització, els tancaments d’espais verds i de natura al costat de la llera del riu i les condicions dels drenatges d’alguns punts crítics d’aquesta riba esquerra, perquè la ciutadania en faci un major i millor ús de l’espai.
Per altra banda, es potenciaran espècies autòctones i es reduiran les masses de vegetació invasora com la canya americana. Aquesta és una vegetació al·lòctona que provoca arrossegaments que obturen els ponts. Tendeixen a habitar tota la superfície que poden. Per combatre aquesta espècie invasora es portarà a terme l’extracció de rizomes, una tija modificada que fa funcions d’emmagatzematge. Un cop es treu el rizoma es fa un assecatge d’un o dos mesos, després es fa una trituració i posteriorment s’incorpora el rizoma de nou al sostrat per fer cobertures. D’aquesta manera també s’estalvia la gestió de residus. A més es plantaran plantes arbustives autòctones i arbres de ribera típics de la zona.
Finalment, es preveu la construcció d’arquetes per la instal·lació de reixes de retenció de residus sòlids. Actualment, als sobreeixidors hi ha unes bosses que retenen els sòlids que podrien caure a la llera del riu, d’aquesta manera amb aquesta nova instal·lació es preveu i s’evita l’arribada de sòlids al riu. Hi ha cinc sobreeixidors dels quals tres seran dotats d’aquest sistema.
Actuacions per al 2025
Tarragona GreenBelt portarà terme diferents actuacions per a la recuperació dels espais naturals aquest any 2025: la demolició de la plataforma del miracle, la renaturalització dels ambients litorals des de la platja del miracle fins a la platja de l’arrabassada, la instal·lació d’ancoratges ecològics a la mora, la renaturalització de la llacuna de l’anella mediterrània, la restauració forestal del Pont del diable, l’actuació a la riera de Riuclar i el projecte de biodiversitat al parc de la muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau.
Les empreses interessades podran presentar ofertes fins al 13 de març. El termini d’execució és de set mesos.