Dimecres, 23 d'abril de 2025
És notícia

Neix Scandraw: una spin-off especialitzada en la digitalització del patrimoni arquitectònic

Avatar photo
És la primera empresa derivada impulsada per investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura

En el món de l’arquitectura, especialment en la rehabilitació i intervenció del patrimoni, el primer pas d’un projecte és conèixer en profunditat l’edifici d’estudi. Això inclou conèixer la seva història, fer una inspecció visual i representar gràficament la construcció. Tradicionalment, aquesta representació es feia amb mitjans manuals i eines convencionals, obtenint resultats parcials i poc precisos, que requerien molt de temps i recursos.

Scandraw ofereix solucions personalitzades de digitalització arquitectònica que milloren l’eficiència d’aquests processos, proporcionant resultats detallats i ràpids. El seu servei inclou la generació de models digitals i físics, la representació arquitectònica, i l’assessorament en projectes de diversa escala.

L’equip de ScanDraw utilitza dos mètodes per dur a terme les digitalitzacions arquitectòniques. El primer es basa en l’emissió de polsos de llum làser cap a l’objecte que s’està escanejant. Aquests polsos reboten a cadascuna de les superfícies i són detectats per un sensor, que registra amb precisió la ubicació espacial i el color de cada punt. “Com més posicionaments es fan, més complet és el núvol de punts i més precisa és la representació de l’edifici”, explica Albert Samper, investigador de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV i un dels impulsors de la spin-off.

El segon mètode utilitza una tècnica, anomenada fotogrametria, que permet construir models tridimensionals a partir d’un conjunt de fotografies, mitjançant algoritmes que busquen coincidències entre imatges i les relacionen entre si. De la mateixa manera que en el mètode anterior, com més fotografies s’incloguin a l’anàlisi, més precís és el resultat. “Aquestes fotografies es poden fer des de l’aire, utilitzant un dron; això ens permet arribar a zones de l’edifici ocultes des de terra i observar també l’estat de les cobertes, per exemple”, diu Samper.

Els resultats obtinguts amb aquests mètodes permeten als arquitectes representar i estudiar la construcció des de perspectives fins ara inaccessibles, oferint una representació acurada que és essencial per a la preservació i rehabilitació del patrimoni arquitectònic. “Disposar d’un model tridimensional de l’edifici obre un ampli ventall de possibilitats; entre altres coses et permet visualitzar una secció de l’edifici, de la mateixa manera que un TAC li mostra al metge l’interior del cos humà”, exemplifica.

A més, amb la informació recopilada i integrada en aquest model tridimensional virtual, els investigadors de la URV poden generar prototips detallats de les construccions mitjançant impressió 3D. Aquestes reproduccions a escala esdevenen una eina fonamental en el procés de disseny de les propostes arquitectòniques de rehabilitació.

Albert Samper, Cèlia Mallafrè i David Moreno són els investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura que han liderat la creació d’aquesta empresa derivada. Compten amb més de deu anys d’experiència utilitzant aquesta tecnologia per digitalitzar i representar edificis patrimonials. Entre els seus projectes més destacats hi ha les catedrals de Girona, Mallorca i Narbona, que varen escanejar i representar el 2020, el 2021 i 2022 respectivament. “Degut a la complexitat geomètrica dels edificis històrics, és en les actuacions en el patrimoni arquitectònic on la utilització d’aquestes tècniques resulta més útil”, reflexionen Mallafrè i Moreno. Tot i això, la metodologia és aplicable a qualsevol tipus de construcció i/o escala arquitectònica.

Els impulsors de Scandraw han comptat amb el suport de l’equip tècnic de la Fundació URV i la Càtedra d’Emprenedoria, que els han ofert l’expertesa i la confiança necessària per configurar la spin-off. Projectes de transferència de tecnologia anteriors i l’ajut R2B 2023 Research to Business atorgat per la Unitat de Valorització de la FURV al projecte titulat “Gaudí a les teves mans”, que consistia a escanejar tridimensionalment les xemeneies de l’arquitecte modernista, han proporcionat a l’equip l’experiència i la seguretat imprescindibles per emprendre aquest projecte empresarial. Els ajuts R2B de la FURV tenen com a objectiu valoritzar els resultats de la recerca i apropar-los al mercat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’espectacle ‘La gioia’ inaugura l’11a edició del FITT – Noves Dramatúrgies

Notícia següent

Junts celebra la creació de 220 noves places d’aparcament per a motos a Tarragona

Notícies relacionades