Beatriz Morer: “El nivell de satisfacció de l’atenció mèdica i sanitària al nostre municipi és molt positiu”

Amb l’arribada de l’estiu i el bon temps, la Costa Daurada rep un gran nombre de visitants estrangers i nacionals. La població resident es multiplica amb l’arribada del turisme estiuenc, obligant les entitats públiques a incrementar els seus esforços per garantir els serveis bàsics.

Salou és un dels municipis turístics que registren un notable increment de persones en aquesta època estival. Per exemple, la seva població passa d’uns 29.000 habitants fins a, aproximadament, unes 190.000 persones.

Els exemples d’aquest impacte i la resposta de Salou són diversos. Un d’ells, el servei d’urgències als centres de salut, un camp de competència autonòmica.

La regidora de Sanitat, Salut Pública, Defensa i Protecció Animal de l’Ajuntament de Salou, Beatriz Morer, explica que el “Departament de Salut ja contempla el proveïment d’un nombre concret de professionals a un municipi turístic costaner com el nostre, Salou”. Una estratègia que es repeteix, cada any, en aquest període.

Cal dir que, enguany, l’activitat turística de la capital de la Costa Daurada s’ha recuperat, notablement, de la pandèmia, amb xifres que superen, en alguns casos, les de 2019.

D’altra banda, pel que fa a l’atenció de persones al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Salou, la regidora Morer posa el focus en una “nova tendència” que ha observat el centre. Abans, els mesos de juliol i agost registraven pics molt elevats pel que fa al nombre de pacients atesos. Mentre que aquest 2022 l’augment ha estat més “progressiu” i s’ha repartit en cinc mesos, entre maig i setembre.

Aquest repartiment no implica un menor nombre total de persones ateses, però la disminució de les pujades brusques del nivell de feina és un fet. En total, respecte de l’any 2019, l’increment de pacients atesos ha augmentat un 15-20% més.

Satisfacció

La regidora Morer apunta que “el nivell de satisfacció dels salouencs i salouenques pel que fa a l’atenció mèdica i sanitària al nostre municipi és molt positiu”.

Afegeix que “des de la regidoria de Sanitat i Salut Pública, a través d’un conjunt organitzat d’actuacions es promou, mitjançant la mobilització de recursos humans i materials, la salut de les persones, la prevenció de les malalties i la vigilància de la salut pública, a més de vetllar per oferir serveis per a tota la comunitat”.

Dos estius de pandèmia

La recuperació de les bones xifres turístiques arriba després de dos anys marcats per la pandèmia, que va comportar un major esforç de les administracions per preservar la salut pública.

Els efectes de la COVID van comportar també que la regidoria, que no és qui té competència sobre centres mèdics com el CUAP, focalitzés els seus esforços en la salut mental. Juntament amb el Col·legi de Psicòlegs de Tarragona van decidir encetar a finals de 2021 uns tallers de salut mental en grup, per poder atendre al major número d’afectats possible de forma gratuïta. Una iniciativa que porta gairebé un any tractant al CAR de Salou diverses persones que patien problemes de salut, a nivell psicològic, derivats de la pandèmia, els diferents graus de confinament, la inestabilitat laboral, les malalties i/o pèrdues de persones properes i les diferents pors, entre altres causes; i que es reflecteixen en diverses situacions de la vida diària.

En aquest sentit, la regidora Beatriz Morer assenyala que “amb aquesta iniciativa, volem aconseguir que les persones participants esdevinguin agents de salut, en el seu propi procés de recuperació”. També afirma que “les intervencions terapèutiques o tallers són grupals, a fi i efecte de donar resposta a una demanda més extensa, per part de la població”.

Els tallers són impartits per la psicòloga i professional del Col·legi de Psicòlegs de Tarragona, Verònica Linares. Les sessions van començar al novembre de 2021, i tenen una durada d’un any.