Roda de Berà rep la seva primera família refugiada d’Ucraïna

Natalia i la seva filla Anastasia, de només 8 anys, fa tres dies que estan fora de perill a Roda de Berà. La invasió de les forces militars russes les va obligar a deixar la seva llar i tota la seva vida a Cherkasy, al centre d’Ucraïna. Irina, cunyada i tieta d’ambdues, qui viu a Espanya des de fa 13 anys i a Roda de Berà des de fa dos i mig, les ha acollit a casa seva.

“El meu germà s’ha quedat a Polònia, on hi treballa, per ajudar el nostre país en tot allò que des d’allà es pugui fer”, explicava Irina a l’alcalde Pere Virgili aquest matí al seu despatx a l’Ajuntament. Allà l’Alcalde les ha rebut per oferir-les-hi tota l’ajuda que el consistori les pugui brindar, assessorament, roba, aliments i fins i tot s’està gestionant la possibilitat d’oferir-les un habitatge temporal.

“Un àngel que les ha acompanyat durant tot el viatge fins a Roda de Berà”, ha afermat Irina, “ara és molt, molt complicat sortir del país, les tropes russes no respecten els corredors humanitaris i estan disparant els infants i les dones”. Natalia i la petita Anastasia van passar uns dies amagades abans de poder sortir del país, dormint dins la banyera perquè era més segur davant d’un atac.

Van fugir a través de Moldàvia, una sortida que ara s’ha complicat pels milers d’ucraïnesos que intenten fugir de la guerra. Ho van fer amb el cotxe d’una família veïna, gràcies a l’ajuda d’Irina, “vaig cobrir totes les despeses, perquè ells tenien el cotxe però no podien pagar la gasolina”, ha dit Irina, “van ser cinc dies de viatge molt durs per a elles creuant Europa, i tot i que l’Anastasia s’ho va prendre com una excursió, ja té vuit anys i s’assabenta de tot. Va haver de veure com una bomba explotava molt a prop del cotxe, pobles cremats, gasolineres cremades…”, ha explicat Irina a l’Alcalde amb els ulls plens de llàgrimes.

Quant a Rússia, les tres tenen familiars i amics al país, que viu d’esquena al conflicte per la censura imposada pel Kremlin. “No saben què hi està passant realment, no els hi arriben les notícies internacionals i els mitjans d’allà no expliquen la veritat. Pensen que l’exercit rus hi ha anat a ajudar els ucraïnesos i el que estan fent és matant-nos”, ha assegurat.

Mentre esperen que la Generalitat les ajudi i les guiï en les passes que hauran de donar a partir d’ara, Natalia vol que la seva filla continuï els seus estudis a Roda de Berà. Tot i no conèixer el nostre idioma esperen que el pugui aprendre, davant d’un futur molt incert.