Aquest dijous i divendres, Reus és l'epicentre mundial de la investigació sobre els beneficis dels fruits secs, amb la celebració del congrés internacional Nuts 2025 organitzat per la Universitat Rovira i Virgili. En aquesta trobada, 28 experts de cinc continents debaten sobre les noves línies de recerca en nutrició, centrat en com els fruits secs poden millorar la salut i contribuir a la sostenibilitat del planeta.
El president de l'International Nut and Dried Fruit Council (INC), Jordi Salas-Salvadó, ha explicat que diversos estudis científics demostren els beneficis del consum de fruits secs en la reducció del risc de malalties com la diabetis, les malalties cardiovasculars o certs tipus de càncer. “Tenim tanta evidència que volem canviar les recomanacions sobre els fruits secs”, ha afirmat Salas-Salvadó, subratllant que aquests aliments tenen una densitat nutricional elevada, amb substàncies beneficioses com la fibra, els polifenols, antioxidants i agents antiinflamatoris que milloren la resistència a la insulina.
Durant el congrés, s’han presentat estudis que mostren que el consum de fruits secs pot tenir efectes positius en el deteriorament cognitiu, en la prevenció de la demència i altres malalties cròniques. A més, l'investigador ha afegit que els fruits secs són capaços d'afectar positivament la microbiota intestinal, ajudant en la millora de la cognició i la salut general.
Incrementar el consum i canviar les recomanacions globals
Salas-Salvadó també ha remarcat la importància d'incrementar el consum de fruits secs a escala global, subratllant que les recomanacions de salut pública estan evolucionant. “Les guies s'estan canviant actualment, i es reconeix que els fruits secs són beneficiosos tant per a la salut com per al planeta”, ha defensat. L'objectiu és demostrar científicament per què aquests aliments són tan beneficiosos i, finalment, aconseguir que les recomanacions internacionals canviïn.
La sostenibilitat va ser un altre tema central del congrés, amb una taula rodona dedicada a la producció dels fruits secs. Tot i que la producció d'aquests aliments requereix un consum important d'aigua, Salas-Salvadó ha assenyalat que, si s'optimitza aquest ús, la producció de fruits secs pot contribuir a reduir els problemes derivats del consum d'aliments d'origen animal. “Estem convençuts que la sostenibilitat del planeta implica consumir més aliments vegetals i reduir el consum de carn”, ha explicat.
Una altra novetat anunciada durant el congrés va ser el llançament de la certificació de sostenibilitat específica per a la indústria de fruits secs. Aquesta certificació, impulsada per l'INC, tindrà en compte els aspectes rellevants de la sostenibilitat en la producció dels fruits secs i la fruita deshidratada. Goretti Guasch, directora executiva de l'INC, va destacar la importància d'aquesta iniciativa, subratllant que es tracta de la primera certificació dedicada exclusivament a aquest sector.
Ashok Krishen, director i CEO d'Olam Food Ingredients (OFI), va afegir que aquesta certificació respon als reptes específics de la indústria dels fruits secs, i va expressar el seu optimisme pel fet que aquesta mesura també satisfarà les demandes dels consumidors que busquen productes més sostenibles.
Un futur prometedor per als fruits secs
Amb el desenvolupament d'aquesta nova certificació, el congrés ha posat de manifest el potencial dels fruits secs no només per millorar la salut humana, sinó també per contribuir a un model de producció més sostenible. La trobada internacional ha servit per establir noves directrius i reptes per a la investigació en els pròxims anys, consolidant la rellevància dels fruits secs com a element essencial per a una alimentació saludable i sostenible.