Dilluns, 5 de maig de 2025
És notícia

Quatre projectes de la URV sobre sostenibilitat i millora ambiental reben els ajuts R2B

Avatar photo
L’acte també ha inclòs la presentació de l’estat actual dels projectes guanyadors l’any passat

La Fundació URV, en col·laboració amb el Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili i el vicerectorat de Valorització del Coneixement, Transferència i Ocupabilitat, ha concedit els ajuts del programa R2B2024 (Research to Business) a quatre projectes de la URV centrats en la sostenibilitat i la millora de la qualitat ambiental. Aquesta convocatòria, que atorga 10.000 euros als guardonats, té per objectiu posar en valor els coneixements i les tecnologies desenvolupades a la URV i ajudar a la seva conversió en projectes empresarials per facilitar-ne l’accés al mercat. 

El rector de la URV, Josep Pallarès, ha destacat la importància de fer arribar el coneixement a la societat, una de les principals missions de la universitat i que dona sentit a la seva funció social. En la mateixa línia, Fèlix Boronat, representant de la Generalitat al Consell Social de la URV, ha posat en valor el treball conjunt dels agents privats i els públics, encapçalats per la universitat, per fer que el coneixement que s’hi genera es transfereixi a la ciutadania, “enriquint el progrés de la societat, fent-la més pròspera”. Elena Suñé, representant del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTI), que ha acollit aquest dilluns l’acte de lliurament dels guardons, ha agraït l’esforç i la iniciativa dels premiats, que tot seguit han explicat els respectius projectes. 

L’investigador Joan Josep Carvajal Martí, del Departament de Química Física i Inorgànica, ha desenvolupat el prototipus d’un dispositiu, anomenat μ-PlàsTIC, que determina en temps real, in situ i en continu, la mida, la forma, el nombre de partícules i la composició química dels microplàstics que es dispersen i contaminen l’aigua potable, els aliments i el medi ambient en general. Aquesta anàlisi és bàsica per identificar-los i modificar-ne els processos industrials per, d’aquesta manera, reduir-ne o eliminar-ne la producció.  

El segon projecte, encapçalat per l’investigador del Departament de Química Analítica i Química Orgànica Omar Boutureira Martín, és el desenvolupament d’una alternativa als PFAS, o substàncies polifluoroalquíliques, que són productes químics sintètics àmpliament utilitzats però que presenten greus riscos per a la salut i el medi ambient. Aquesta alternativa són els compostos que contenen SF5, que són biodegradables, però que tenen uns processos d’elaboració tòxics i cars. La tecnologia desenvolupada en aquest projecte agilitza el procés de síntesi d’aquests compostos i en facilita el maneig i la implementació en diverses indústries. 

Una plataforma de cribratge ràpida, econòmica, sostenible i amb resultats extrapolables a humans per identificar i estudiar nous compostos bioactius per combatre l’obesitat i les malalties que s’hi associen. Aquest és el projecte d’Enrique Calvo Manso, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia, que utilitzarà com a model de cribratge el cuc nematode Caenorhabditis elegans, que no presenta les limitacions ètiques ni metodològiques dels models de mamífers emprats habitualment, sobretot les rates i els ratolins. 

Per últim, Joaquín Escribano Subías, del Departament de Medicina i Cirurgia, desenvolupa ATMOS, un mostrejador portàtil i personal per controlar l’exposició a tòxics atmosfèrics. ATMOS monotoritza i caracteritza els contaminants volàtils i fa una lectura immediata i contínua de la qualitat de l’aire, digitalitzant tant les dades personals d’exposició ambiental com el seguiment de la salut en un dispositiu respectuós amb el medi ambient i versàtil. 

L’acte també ha inclòs la presentació de l’estat actual dels projectes guanyadors l’any passat, als quals el finançament rebut els ha permès desenvolupar-se i créixer comercialment. Són una plataforma tecnològica integrada de recerca en l’àmbit cutani, projecte liderat per l’investigador Miquel Mulero, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia; el Campus Experimenta, una plataforma d’alfabetització científica gamificada per a nens i nenes d’11 a 16 anys, d’Eva Pocurull, del Departament de Química Analítica i Química Orgànica, i Barbara Vastenavond, del Departament d’Enginyeria Química; el projecte d’Albert Samper, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, basat en l’anàlisi geomètrica d’alguns elements de l’obra de Gaudí per convertir-los en souvenirs, que de fet s’estan venent al Palau Güell, i la producció de vídeos per a l’aprenentatge de l’espanyol com a llengua estrangera, un projecte de la investigadora del Departament de Filologies Romàniques Maria Isabel Gibert. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor el policia Xavier Calderé, agent de la policia durant 35 anys

Notícia següent

Manresa ultima l’ordenança que fixarà la zona de baixes emissions

Notícies relacionades