Dissabte, 26 d'abril de 2025
És notícia

Un projecte pilot de la URV detectarà situacions de sensellarisme a Tarragona

Avatar photo
La recerca proposarà solucions al fenomen del Liquid housing, que planteja que gairebé qualsevol lloc pot considerar-se com un habitatge adequat

El fenomen Liquid housing es caracteritza per la idea que gairebé qualsevol cosa es pot considerar actualment com un habitatge adequat, malgrat les crisis i els canvis en el mercat immobiliari: ocupacions, sotsarrendament il·legal, lloguer compartit forçós o habitatges sobreocupats en són alguns exemples.

El terme neix a conseqüència de la crisi financera mundial de 2007 i les posteriors, derivades de la pandèmia i la inflació del 2022. Amb l’objectiu d’examinar, comprendre i donar solucions a aquest problema a Tarragona, la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili liderarà una recerca pilot emmarcada en el projecte europeu FutuResilience, per detectar les situacions de sensellarisme a la ciutat.

Els processos d’urbanització, despoblació rural i l’escassetat d’habitatge social i assequible han contribuït al fet que trobar un lloc on viure no estigui a l’abast de les famílies amb menys ingressos a les principals àrees urbanes. Les polítiques públiques han optat durant els darrers 15 anys per oferir a les llars menys benestants títols cada cop més febles, evolucionant des de la propietat d’un habitatge al lloguer, el cohousing i l’ocupació d’habitatges. La distinció entre el que és un habitatge —amb un títol clar, estabilitat, qualitat i adequació— i un “refugi provisional” s’ha tornat cada cop més difuminada.

Davant d’aquesta situació, el projecte examinarà les diferents manifestacions del fenomen Liquid Housing des d’un enfocament interdisciplinari i internacional, un repte que afecta el dret a l’habitatge i la dignitat humana, però també a través d’altres drets com el de la propietat privada o la vida privada i familiar.

A través d’enquestes a presidents de  comunitats de propietaris, a la ciutadania i tallers amb experts de diferents àmbits s’intentaran identificar els casos de sensellarisme ocult a la ciutat i també es copsarà la percepció que els habitants de Tarragona tenen sobre aquest fenomen.

Si bé a nivell local existeixen estratègies per abordar aquesta problemàtica, les dificultats per detectar el sensellarisme ocult i la falta de polítiques efectives d’habitatge dificulten la capacitat i la resiliència de la ciutat per fer-hi front, que va més enllà del mateix dret a l’habitatge, ja que pot tenir implicacions socials, econòmiques, polítiques i ambientals per a la societat.

A través de la recerca i del treball de camp i de la implicació de les parts interessades s’obtindran estadístiques a partir de les quals es podran formular recomanacions polítiques basades en els escenaris futurs identificats. L’objectiu és aportar evidències empíriques, conscienciar i proposar solucions per abordar la complexitat del Liquid Housing. Els resultats estaran disponibles aquesta tardor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Badalona reforça la seguretat per a la Nit de Sant Anastasi 2024

Notícia següent

Pere Lluís Huguet: “Si pogués viatjar en el temps, aniria al segle XIX”

Notícies relacionades