El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi 2025 a 21 personalitats i 10 entitats que han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.
Entre els distingits amb un dels màxims reconeixements de la Generalitat hi ha la cineasta Carla Simón; l’actriu Loles León; el músic i cofundador de Mishima mort recentment Marc Lloret; o la dramaturga Lluïsa Cunillé, entre altres personalitats i entitats.
Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, també ha estat una de les distingides amb la Creu de Sant Jordi. Roigé, amb una trajectòria social, associativa i, sobretot, empresarial ha reconegut estar “gratament sorpresa, molt honorada i enormement agraïda. Avui és un dels dies més feliços de la meva vida. No tinc paraules per dir què se sent quan el teu país i demostra d’aquesta manera el seu reconeixement i estima”.
La presidenta de la Corporació tarragonina ha tingut paraules de felicitació per les persones i institucions que també han estat distingides amb la Creu de Sant Jordi.
Laura Roigé és des del 18 de desembre de 2017 presidenta de la Cambra de Tarragona. De fet, és la primera presidenta de la Corporació tarragonina d’ençà de la seva constitució fa prop de 140 anys.
Roigé és una persona amb una trajectòria àmplia dins el teixit associatiu i empresarial de les Comarques de Tarragona. Accedí al Ple de la Cambra de Tarragona l’any 1995 i al Comitè Executiu el 2006. Ha estat vicepresidenta de la patronal Cepta i vicepresidenta i membre del Comitè Executiu de Pimec.
Empresària vinculada al sector del transport i serveis a l’hostaleria, Laura Roigé ha compaginat aquesta activitat amb el vessant solidari. Entre altres accions fundà i dirigí La Lluna en un Cove, associació destinada a protegir menors adolescents en risc d’exclusió i marge social.
Ha focalitzat la seva activitat en el foment de l’emprenedoria en femení. Així el 1995 va fundar l’Associació de Dones Empresàries i Emprenedors de les Comarques de Tarragona, ADEE, que aplegà a més de 400 sòcies i que l’any 2000 s’integrà a la Business Professional Women Internacional, essencial cofundadora i vicepresidenta de la Federació BPW Spain.
Laura Roigé ha presidit el Fòrum Fem Talent i ha format part de la CEOE en representació de la Federació BPW Spain.
Entre els reconeixements que ha rebut destaquen la Placa President Macià, atorgada per la Generalitat de Catalunya; la Clau d’Or de la Cambra de Tarragona, el Premi a la Trajectòria Empresarial de Foment del Treball i el Premi Concòrdia 2023 a la trajectòria personal que atorga el Col·legi d’Agents de Duanes de Tarragona.
En l’actualitat és també membre del Consell d’Administració del Port de Tarragona i membre del Comitè Executiu del Consell de Cambres de Catalunya.
Llistat de distincions de la Creu de Sant Jordi 2025
Persones guardonades
- Josep Manuel Anglada Nieto. Alpinista: Per la seva cabdal aportació als esports d’alta muntanya a Catalunya i al món sencer.
- Montserrat Baiget i Bastús. Farmacèutica i investigadora: Per la seva majúscula carrera i les seves aportacions dintre del món de la ciència i la medicina, on és una de les figures més prominents en l’estudi de la genètica molecular enfocada al diagnòstic clínic.
- Eugènia Balcells. Artista visual: Per la seva brillant trajectòria artística, com una de les pioneres de l’art experimental audiovisual al nostre país.
- Rosa Maria Calaf Solé. Periodista: Pel seu gran treball periodístic i la seva infatigable voluntat per donar visibilitat a allò que succeeix al món.
- Joan Caball i Subirana. Pagès i líder sindical: Per la seva aferrissada defensa de la pagesia i del món rural. S’ha dedicat tota la vida al conreu de cereals i farratges i a la ramaderia, a la finca familiar.
- Montse Colomé i Pujol. Ballarina i coreògrafa: Pel seu gran talent i amor per la dansa, que l’ha portada a ser una de les principals intèrprets i coreògrafes del país.
- José Creuheras Margenat. Empresari: Pel seu talent empresarial i el seu important paper en el foment de la cultura. Amb una destacada trajectòria empresarial, lligada al món editorial i de comunicació.
- Lluïsa Cunillé Salgado. Dramaturga: Per la seva gran habilitat artística i creativa, com una de les figures més prominents de la dramatúrgia contemporània catalana.
- Mercè Ibarz. Escriptora, crítica i periodista cultural, investigadora i professora: Pel seu destacat enginy narratiu i expressiu, que li ha permès apropar-nos a la realitat del món en què vivim, com a escriptora i com a periodista, amb el mateix talent i èxit.
- Ramon Folch i Guillèn. Biòleg i ecòleg: Pel seu compromís amb el coneixement científic i la sostenibilitat, tant en l’àmbit acadèmic com en l’empresarial i social.
- Loles León. Actriu: Per la seva gran qualitat interpretativa i la seva àmplia experiència professional, com una de les actrius catalanes més conegudes i exitoses.
- Marc Lloret i Isiegas. Músic i gestor cultural: Per la seva gran sensibilitat artística i el seu destacat paper en la promoció i difusió de la música catalana. Va ser teclista i membre fundador de Mishima.
- Isidor Marí i Mayans. Filòleg i sociolingüista: Per la seva destacada dedicació a la normalització, promoció i difusió de la llengua catalana.
- Josep Maria Mata-Perelló. Geòleg: Per la seva destacada tasca acadèmica i pel seu compromís en la preservació del patrimoni geològic i miner.
- Francisco Javier Moll de Miguel. Empresari i editor: Pel seu gran esperit emprenedor i la seva reconeguda trajectòria com un referent del món de la informació i la comunicació. És el president executiu de Prensa Ibérica.
- Mireia Montané i Tuca. Pedagoga: Pel seu destacat foment de la innovació educativa i la seva gran determinació per ensenyar als infants i adolescents a aprendre de forma activa.
- Josep Pons i Viladomat. Director d’orquestra: Per la seva destacada trajectòria dintre del món de la direcció musical, com un dels directors contemporanis més importants. Es va formar a l’Escolania de Montserrat i va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993.
- Laura Roigé Pons. Empresària: Per la seva gran trajectòria professional i pels seus decisius esforços per fer un país més pròsper i igualitari. La seva vida, fortament lligada al món empresarial dels sectors del transport i l’hostaleria, constitueix un gran exemple de l’èxit de les dones empresàries al nostre país.
- Manuel Roure i Arnaldo. Òptic optometrista: Per la seva gran professionalitat i humanitat, durant tota la seva trajectòria com a òptic i optometrista.
- Joan Saura Laporta. Polític: Per la seva destacada dedicació als afers públics i la seva decidida defensa dels drets de la ciutadania.
- Carla Simón. Cineasta: Pel seu notori talent i la seva especial sensibilitat, com una de les referències contemporànies més destacades del cinema en català.
Entitats guardonades
- Centre de Titelles de Lleida. Pel seu important paper en la promoció del teatre i l’art dels titelles.
- Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya: Per la seva decidida tasca de suport i defensa de la professió de l’enginyeria de camins, canals i ports.
- La Cubana: Per la seva gran originalitat i innovació artística i la seva important aportació al teatre català.
- Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona: Pel gran treball, dedicació i dinamització de totes les dones i els homes que han mantingut viva aquesta tradició a la ciutat de Barcelona i a tot Catalunya.
- Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC): Per la seva important lluita social en favor de la llibertat i dels drets de les persones LGTBI.
- Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls: Per la seva excel·lent tasca en la millora de la qualitat de vida de les persones afectades d’ELA i les seves famílies.
- Institut Jaume Huguet – Antiga Escola del Treball de Valls: Per la seva gran importància històrica i els seus constants esforços per promoure una educació de qualitat al nostre país.
- Sabor de Gràcia: Pel seu gran talent musical i la seva aportació fonamental al món de la cultura i la música popular catalana.
- Unió per la Mediterrània: Per la seva destacada tasca en la promoció de la cooperació i el diàleg entre els països de la Mediterrània.
- Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Vic: Pel seu gran paper en la protecció i el foment de la cultura popular i el patrimoni cultural religiós.