L’Arxiu del Port de Tarragona ha exposat la seva acció educativa i divulgativa en el marc de les VII Jornades Tècniques de Gestió Documental i Arxius Portuaris organitzades per Puertos del Estado i celebrades a La Granja de San Ildefonso (Castella i Lleó). Les representants d’aquest equipament cultural i patrimonial van oferir dues ponències. En una d’elles, es va presentar la nova proposta educativa ‘Aprèn amb l’Arxiu!’. En l’altra, es va explicar l’aposta que fa l’Arxiu per a promoure la investigació, mitjançant el Servei de Publicacions i el Premi d’Investigació del Port de Tarragona i es va plantejar la interconnexió dels arxius portuaris per a facilitar la recerca.
La responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona, Coia Escoda, va presentar Aprèn amb l’Arxiu!. Es tracta d’una proposta pedagògica dissenyada per CliCme.educació que promou el treball en línia dels seus fons fotogràfics de més de 12.000 imatges. L’objectiu és donar a conèixer aquests fons a través d’un recurs educatiu permanent que permeti explorar-los de manera rigorosa, lúdica i creativa, i de forma oberta, gratuïta i telemàtica, tot donant suport als educadors que poden mostrar interès en les temàtiques vinculades amb la història portuària.
La proposta educativa ha estat organitzada al voltant de dos eixos temàtics: per una banda, el mar, el port i les persones i, per altra banda, els fars, els vaixells i les grues. Els assistents a les jornades van poder veure i fullejar el material educatiu creat per CliCme.educació, conformat per tres dossiers: la Guia del docent, el Quadern de treball i les Galeries fotogràfiques, però tothom se’l pot descarregar gratuïtament des del Portal Digital de l’Arxiu del Port de Tarragona.
Finalment, Escoda va explicar en detall tots els blocs i la metodologia emprada, i va destacar que l’objectiu de tot plegat és estimular la curiositat de l’alumnat i despertar el seu esperit d’observació i de recerca, així com la capacitat d’empatitzar per mitjà de les imatges testimonials d’altres moments històrics, al mateix temps que es propiciïn a l’aula espais de reflexió i debat sobre aquestes fonts documentals.
La segona de les ponències que l’Arxiu del Port va oferir a la setena edició d’aquestes jornades tècniques va anar a càrrec de la tècnica de l’Arxiu Noemí Navarro, qui va posar l’accent en el servei que ofereix aquest equipament per a facilitar i promoure la recerca històrica i va plantejar la interconnexió dels arxius portuaris per a facilitar la investigació.
En la seva intervenció, Navarro va parlar del Servei de Publicacions i del Premi d’Investigació del Port de Tarragona, dos serveis que l’any passat van complir vint anys. Com és sabut, les monografies i les obres que en surten de tots dos s’afegeixen a la Biblioteca Auxiliar de l’Arxiu, la qual reuneix ja més de 9.000 volums, més les 400 capçaleres de l’Hemeroteca, majoritàriament de temàtica marítima i portuària. Així mateix, es va explicar als assistents a les jornades el servei de catàleg en línia i de consulta presencial a l’Arxiu.
Dit això, Navarro es va centrar en les tretze obres que componen fins ara la Col·lecció Saturnino Bellido, resultat de fer un buidatge dels més de cent arxius i centres de documentació consultats entre el continent europeu i americà pels seus investigadors en la recerca dels seus treballs. A partir d’aquí, va plantejar la necessitat d’una interconnexió d’arxius portuaris i es va proposar que en el web de Puertos del Estado i de la resta d’Autoritats Portuàries hi hagués un repositori digital amb totes aquestes i altres obres digitalitzades per a facilitar la investigació i la difusió de la història portuària.