Dimecres, 7 de maig de 2025
És notícia

Pla Estratègic Tarragona Cultura veu la llum al Teatre Tarragona

Avatar photo
L’acte va servir per presentar l’estudi i la diagnosi de l’estat cultural i les percepcions de la ciutadania sobre la cultura a Tarragona
pla-estrategic-tarragona-cultura

Pas endavant del Pla Estratègic Tarragona Cultura. El Vestíbul del Teatre Tarragona va acollir ahir dijous a la tarda la presentació de l’estudi i la diagnosi de l’estat cultural i les percepcions de la ciutadania sobre la cultura a Tarragona. L’acte, obert a tota la ciutadania, hi han assistit un centenar de persones, entitats i agents culturals de la ciutat.

Es tracta d’un document elaborat per la Universitat Rovira i Virgili resultat de les diferents accions participatives del Pla Estratègic Tarragona Cultura realitzades els últims mesos. El document pretén retre comptes a la participació i les persones que han col·laborat en aquesta fase de recollida de demandes i propostes entre taules de treball, jornades i enquestes, per conèixer la situació de la cultura a la ciutat. Les conclusions d’aquest document marcaran les línies de treball que guiaran les accions municipals en aquest àmbit a curt i mitjà termini.

Els resultats

Entre els reptes més destacats que reflecteix el document cal subratllar l’impuls dels espais de diàleg i taules participatives dels diferents sectors culturals, l’aplicació d’una metodologia de treball més propera i en relació amb el context i la comunitat, col·lectius i persones, la necessitat de potenciar la comunicació, la digital, la presencial i la comunicació bidireccional, impulsar projectes de suport a les manifestacions culturals locals, la projecció de la cultura en espais distribuïts en el territori, l’atenció a la diversitat i l’accessibilitat, la definició d’un Pla d’equipaments i d’un Pla de biblioteques per enfortir el sistema bibliotecari a la ciutat, entre moltes d’altres.

Aquests reptes es concretaran properament en accions a desenvolupar en el mateix Pla estratègic i també en accions concretes en cada àmbit o sector (arts escèniques i música, arts visuals, patrimoni immaterial, lletres i biblioteques, suport a la pràctica cultural i propostes d’accions a altres serveis municipals que també treballen en l’àmbit cultural).

Les accions participatives prèvies

Des del novembre del 2023 i fins a finals del 2024, s’han realitzat un seguit d’accions participatives, en les que hi ha fet aportacions 1.500 persones, i que ajuden a definir l’estat de la cultura a Tarragona i cap a on s’ha de dirigir el Pla estratègic.

S’han realitzat 9 jornades transversals, sobre aspectes que afecten totes les branques culturals:

  • Jornada La perspectiva de gènere en la cultura (2 novembre)
  • Jornada Desenvolupament Cultural Comunitari (7 març)
  • Jornada Accessibilitat, per garantir el dret de tothom a participar de la cultura (4 abril)
  • Jornada Impacte Econòmic i social de la cultura (2 de maig)
  • Jornada de l’Agenda 2030 de les nacions unides per al desenvolupament sostenible i els drets culturals (6 de juny)
  • Jornada sobre joves i participació cultural (10 octubre)
  • Jornada de comunicació i interacció cultural: reptes i estratègies (24 octubre)
  • Jornada de cultura, diversitat i interculturalitat (14 de novembre)
  • Jornada d’educació i cultura com a eina de transformació social (28 novembre)

També 17 taules participatives sectorials, sobre els diferents sectors culturals:

  • Taula visuals (13 desembre 2023 i 29 febrer )
  • Taula lletres (20 febrer i 20 març)
  • Taula divulgació del patrimoni històric (28 febrer i 10 abril)
  • Taula arts escèniques (14 març i 18 abril)
  • Taula alimentació, cuina i gastronomia (6 de maig i 10 de juny)
  • Taula patrimoni immaterial i cultura popular (7 maig i 17 juny)
  • Taula indústries creatives, audiovisual, disseny i multimèdia (30 maig i 18 juny )
  • Taula de músiques (3 d’octubre)
  • Taula de joventut (17 d’octubre)
  • 1 taula de treball al CFGS Animació sociocultural i turística (28 octubre)
  • Taula de comunicació (12 novembre)

8 taules participatives repartides en el territori, per acabar de recollir les demandes i propostes:

Dissabte, 19 d’octubre

  • Bonavista (Centre Cívic)
  • Ponent – Torreforta (Centre Cívic)
  • Sant Salvador (Centre Cívic)
  • La Móra – Tamarit (Associació de veïns)

Dissabte, 16 de novembre, de les 11.30 h a les 13.00 h

  • Llevant (Escola Arrabassada)
  • Sant Pere i Sant Pau (Centre Cívic)
  • El Serrallo i Port (Teatret)
  • Zones Centre (IMET)

I tres taules participatives de l’equip tècnic i de treballadores municipals de la cultura i nombroses reunions internes i transversals entre tècnics municipals de diferents àrees i departaments així com entitats i organismes implicats en el disseny d’aquest Pla Estratègic.

A més a més, s’han realitzat enquestes sobre les percepcions de les entitats i les persones pel que fa a la cultura i els seus usos amb la participació d’un centenar d’entitats i més de quatre-centes persones que han volgut col·laborar amb les seves aportacions. https://www.tarragona.cat/cultura/pla-estrategic-tarragona-cultura/digues-hi-la-teva

El procés participatiu de la fase de diagnosi ha comptat també amb 34 entrevistes en profunditat a gestors culturals i actius culturals amb incidència a Tarragona.

Alhora, s’ha aprofitat aquesta diagnosi per realitzar un Mapa de recursos culturals per recollir les referències culturals actives que incideixen a Tarragona, com a eina que oferirà un directori d’entitats, associacions, projectes, serveis culturals o artístics en forma de mapa interactiu. Aquest mapa és una eina viva que s’anirà enriquint i que quedarà com a recurs. Encara es poden poder d’alta com a recurs cultural o respondre les enquestes a: https://www.tarragona.cat/cultura/pla-estrategic-tarragona-cultura/digues-hi-la-teva

A nivell participatiu cal esmenar la col·laboració i implicació de nombroses entitats i institucions en el desenvolupament d’aquesta fase de diagnosi, com és la dinamització de les taules participatives per part de Gabinet Ceres, La Bastida Participació, Fundació En Xarxa i El Far Cooperatiu, les entrevistes de la URV, Seijdrass i d’Uncle Jun Films, les aportacions de la comunicadora Laia Marín, La Costa, La Tremenda pel que fa a la comunicació, Avenir Consulting en el foment de la lectura, l’esmentada URV i la UOC a través de Nicolàs Barbieri, especialista en drets culturals, entre moltes altres entitats i professionals. A més, les trenta tres persones que han participat en les jornades, vingudes d’arreu i especialistes en diferents àmbits culturals i transversals han realitzat les aportacions a la realitat tarragonina.

Per finalitzar aquest procés, la Universitat Rovira i Virgili ha redactat l’informe de la diagnosi que es presenta de forma oberta a la ciutadania durant el mes de març de 2025 per retre comptes a la participació i les persones que han col·laborat en aquesta fase de recollida de demandes i propostes que estableixen els reptes i marquen les línies estratègiques de la cultura a Tarragona.

L’informe de la diagnosi està disponible al web del Pla estratègic Tarragona Cultura
https://www.tarragona.cat/cultura/pla-estrategic-tarragona-cultura/

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més de 2.500 alumnes participen en una nova edició del Fòrum TRiCS

Notícia següent
carlos brull

Carlos Brull: “Els visitants demanen experiències de qualitat i l’interior de la Costa Daurada les pot oferir”

Notícies relacionades