L’IRTA projecta una planta de biogàs i hidrogen verd a base de purins al Morell

Avatar photo

L'institut de recerca busca finançament del sector públic i privat per al projecte i vol optar als fons Next Generation

Trobada institucional de l’IRTA amb les autoritats del Camp de Tarragona a les instal·lacions de Mas Bové, al Morell. ACN

L’IRTA, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, té sobre la taula un projecte innovador per elaborar biogàs i hidrogen verd a base de purins. Es tracta d’una planta pilot que s’ubicaria a les seves instal·lacions de Mas Bové, al Morell (Tarragonès). Aquest divendres el centre ha celebrat la taula institucional anual amb la voluntat d’aconseguir suports dels sectors públics i privats per al projecte. Els purins dels pollastres i porcs de les granges de l’IRTA es transformaran en biogàs, un combustible que posteriorment s’utilitzaria per elaborar hidrogen verd. La iniciativa també aspira a aconseguir finançament a través dels fons europeus Next Generation i la previsió és posar la planta en marxa l’any que ve.

La planta de biogàs fet amb purins per generar hidrogen verd forma part del Cal·lípolis Next Generation per a la recuperació econòmica del Camp de Tarragona. L’IRTA aposta perquè les dejeccions ramaderes deixin de ser “un problema” i es converteixin en “una oportunitat”, “que sigui un subproducte, en lloc d’un residu”. La planta pilot que es projecta vol demostrar que els purins poden produir energia neta.

Com ha destacat Josep Usall, director general de l’Institut, a Mas Bové, al Morell, s’aprofitaran les granges de pollastres i porcs que tenen, els camps i l’espai per fer recerca i tenir una planta de biogàs que produeixi energia per les seves granges i per fer fertilitzants per als camps de l’IRTA, “un cicle tancat” d’economia circular i reaprofitament. A partir d’aquí, la planta de biogàs podria servir per elaborar hidrogen per fer electricitat, com a combustible i altres.

Per aconseguir hidrogen es trenca la mol·lècula d’aigua i perquè sigui verd s’ha de fer amb energies renovables. Amb el purins es fa energia, el biogàs, i s’usa per al procés d’hidròlisis. “Serà un dels principals elements transformadors de la ramaderia europea, aconseguir que els purins siguin un nou recurs”, ha remarcat Joaquim Brufau, delegat institucional de l’IRTA al Camp de Tarragona.

El projecte s’està començant a dissenyar i redactar i es busca finançament d’empreses privades i administracions per posar-lo en pràctica. La previsió és que l’any vinent siui una realitat si s’aconsegueixen els socis suficients, sobretot del sector primari i d’empreses gasistes i de construcció d’equipaments de serveis. “En funció dels que tinguem, optarem per transformar tot el biogàs en hidrogen o no, i també es veurà si el residu de fer el biogàs es pot convertir en fertilitzant perquè no et quedis de nou amb el rebuig”, ha apuntat Usall. És un projecte obert que vol ser “molt versàtil” per incorporar les últimes tecnologies en aquest àmbit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Renfe adjudica per segon cop les obres de millora de l’estació de Molins de Rei

Notícia següent

Roben a les oficines de Càritas de Figueres

Notícies relacionades