Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

Pere Virgili: “Esperem un estiu com els de fa anys, amb molta gent de segona residència”

Avatar photo

Arribem a l’equador de la legislatura, una legislatura fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19.  Com valora aquests dos primers anys de mandat?

Tot el que haviem previst per a aquesta legislatura i els compromisos adquirits en el programa electoral amb els veïns se n’han anat a norris. Durant gairebé un any i mig hem hagut de gestionar qüestions com el confinament i els problemes que ha generat la pandèmia i que no teniem previstos i, per tant, hem hagut d’aturar altres coses del programa electoral i deixar-les per a la propera legislatura. Nosaltres estem governant en minoria, tenim 6 dels 13 regidors del consistori, i hem de treballar per trobar suports, però sempre els trobem. Per tant, seguim treballant i obrint la governança a la resta de grups municipals, fent-los partíceps no només de la gestió del dia a dia, sinó presidint algunes comissions.

La sotregada econòmica provocada per la pandèmia ha estat molt forta. Quina és la situació de Roda de Berà i els seus vilatans i vilatanes?

Nosaltres som un municipi amb una economia molt basada en el turisme i serveis del turisme. Hem tingut un avantatge davant d’altres municipis: nosaltres no tenim places hoteleres (tenim 7 habitacions), sí que tenim moltes places de càmping d’alta qualitat, però més del 60% dels IBIs a casa nostra són de segona residència. Això va fer que les persones que no podien viatjar l’estiu passat gaudissin de la seva segona residència durant tot l’estiu. Per això vam tenir un estiu, i aquest també el preveiem igual, amb una afluència important de segona residència sostinguda en el temps. Per tant, hem tornat a aquells estius de fa molts anys en què la gent s’instal·lava a Roda per Sant Joan i s’hi estava fins a l’11 de setembre. En definitiva, vam tenir una temporada turística d’estiu curta però intensa. No va ser un bon any, però tampoc no va ser desastròs. Enguany esperem una cosa similar però sumant-hi els clients dels càmpings. Per tant, esperem que sigui una mica millor.

En referència als ajuts, el maig de l’any passat per aprovar un pla de reactivació econòmica i, en lloc d’aprovar el pressupost per a 2020, vam prorrogar el de 2019 per ser més ràpids i més eficaços, amb unes importants modificacions pressupostàries: les partides de festes i altres d’inversions les vam reconduir cap als ajuts als serveis socials i a l’economia productiva. L’any passat vam treure una línia de subvencions, que enguany repetim, per a autònoms, petites empreses i industrials afectats per la pandèmia. També vam eliminar el cobrament de la taxa d’ocupació de la via pública per a les terrasses i enguany ho continuem fent; vam reduir la taxa de l’escombraria comercial; hem engegat diverses campanyes de promoció del comerç local; intentem escurçar el període de pagament als proveïdors de l’Ajuntament;  vam pagar una web per a què el comerç local publicités els seus productes; vam engegar uns ajuts a l’ocupació…

Quin són els projectes que tindran prioritat en aquesta segona part del mandat?

Tenim un projecte que és una necessitat, una nova connexió a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona per poder subministrar aigua potable, pq els pous han tingut una davallada important del cabdal, i un nou dipòsit, tot plegat amb una inversió d’1,7 milions d’euros. Tenim un altre projecte que fa anys que ronda i voldríem engegar en aquesta segona part del mandat, que és la nova biblioteca municipal a la casa antiga de Cal Guivernau, amb un pressupost d’1 milió d’euros. I també tenim previst fer petites obres de manteniment escampades per tot el terme municipal.

Fa pocs dies es van donar per finalitzades les obres d’urbanització dels carrers de Joan Sebastian Bach i Meritxell del  Segon Polígon Eixample Residencial. Aquesta és una d’aquestes obres?

Aquesta és una d’aquestes obres que portava molts anys remenant. Aquest projecte el vaig trobar sobre la taula quan vaig entrar de regidor d’Urbanisme l’any 2003. Vam intentar tirar-lo endavant però no va ser possible i vam haver de replantejar el projecte. Els veïns se’ns van posar en contra perquè, en ser una obra d’urbanització, l’havien de pagar ells a través de les quotes urbanístiques. Es van presentar alegacions, com era d’esperar. Però ara ja està fet i els veïns poden pujar i baixar de casa seva per uns carrers asfaltats, amb voreres, amb fanals, amb aigua llum, gas i telefonia, és a dir, tots els serveis que necessiten. Hem fet una obra d’inversió molt raonable, molt poc luxosa però molt funcional per tal d’estalviar costos al veïns.

Ara que van caient les restriccions i que ja es poden celebrar festes i revetlles, com encaren la festa major? Quina alfuència de públic esperen tenint en compte que es preveu que hi hagi molta gent de segones residències durant tot l’estiu?

Durant tot l’estiu, fem l’Estiu a la Pedrera amb diverses actuacions teatrals, musicals, concerts… Anem fent diversos actes en diferents llocs del municipi però els farem com l’any passat, amb control d’accés per tenir traçabilitat dels assistents, els farem a l’exterior, no serà necessari portar mascareta però si mantindrem les distàncies… Serem una mica precavuts perquè no volem córrer.

Pel que fa a la festa major, nosaltres l’any passat la vam celebrar, tot i que vam tenir crítiques per part d’alguna gent, i vam fer els actes centrals, aquells més tradicionals. Aquest any farem allò mateix de l’any passat i una mica més però no farem encara una festa major com la de 2018 o 2019. S’assemblarà més a la de 2020.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Manresa continuarà donant suport a les empreses en l’elaboració dels seus plans d’igualtat de gènere

Notícia següent

ATENCIÓ: Tornen els casals d’estiu a Tarragona amb mesures de seguretat per la covid més “agilitzades”

Notícies relacionades