El municipi de Torredembarra ja ha patit la sorpresa de l’estiu. Un cop començada la temporada de platges, confirmen al consistori que han de fer un transvasament de sorra a Altafulla de 14.692 m³.
L’Ajuntament compta amb un informe tècnic desfavorable per part dels serveis tècnics del consistori torrenc i ha estat traslladat a totes les administracions implicades així com a la Fiscalia de Medi Ambient davant les possibles afectacions al corriol camanegre, espècie protegida.
L’alcalde, Vale Pino, en unes declaracions a La Ciutat, s’ha mostrat molt indignat per aquesta decisió: “Les conseqüències d’aquesta acció les vam tenir durant tot l’estiu i l’hivern posterior, entre l’extracció que va durar 5 o 6 setmanes, més allò que va quedar tot humit, el tros de platja va quedar inutilitzat. Ens hem enfrontat a un hivern on s’han fet diverses llacunes perquè no es van tenir en compte les dinàmiques litorals que podien afectar en aquesta zona”.
Pino va reunir-se amb tots els implicats en l’extracció de sorra de l’any anterior, explicant que no podia ser viable una extracció durant la temporada de platges, i més veient l’estat en el qual havia quedat. Després de la reunió, arriba això, com si no hagués servit per a res escoltar a l’alcalde i els tècnics de Torredembarra, amb la temporada inaugurada el passat l’1 de juny.
“Totes les solucions passen perquè, quan vingui la temporada de platja, entrin amb les màquines, inhabilitin mitja platja, posin en perill la gent, les espècies protegides i les activitats”, explicava Vale Pino d’aquella reunió i de contactes posteriors.
Els motius de Torredembarra per portar-ho a la Fiscalia de Medi Ambient
Un dels motius més greus per oposar-se al projecte és l’impacte directe sobre el corriol camanegre, una espècie protegida que actualment està nidificant al sistema dunar de la platja de la Paella. Aquest passat dilluns, 2 de juny, una inspecció municipal confirmava la presència de nius amb cries, les quals necessitaran almenys tres setmanes més per assolir autonomia. Qualsevol actuació amb maquinària pesada en aquesta zona podria comportar la destrucció d’aquests nius, la pèrdua d’hàbitat i greus alteracions ambientals.
Per aquest motiu, l’Ajuntament ha traslladat l’informe tècnic a la Fiscalia de Medi Ambient, advertint que l’execució del projecte tal com ha estat aprovat podria incórrer en possibles delictes contra el medi ambient (article 334 del Codi Penal), prevaricació administrativa (article 404) i responsabilitat civil (article 116).
L’informe municipal també adverteix dels riscos de fer l’extracció en plena temporada de bany (que a Torredembarra s’inicia l’1 de juny), ja que entra en conflicte directe amb el Pla d’Usos de la platja. L’actuació afectaria greument activitats i instal·lacions a la platja com el lloguer d’embarcacions, guinguetes, tendals, canals nàutics, instal·lacions esportives, sanitaris públics i torres de vigilància, que ja estan instal·lats o en procés d’instal·lació. A més, la maquinària pesant i el trànsit de camions a la platja posa en perill la seguretat dels banyistes.