El Forn Sistaré de Reus ha estat proclamat guanyador del Concurs al Millor Pa de Pagès Català IGP 2025, en la final celebrada aquest passat divendres a Sant Vicenç dels Horts. El certamen, organitzat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, reconeix anualment el millor pa elaborat sota els criteris de qualitat d’aquest producte.
La final ha estat “molt renyida i emocionant” i ha reunit cinc forns d’arreu del país: Forn Gil (Barcelona), Panarra (L’Hospitalet de Llobregat), Cal Moliné (Manresa), Forn Artesà L’Espurna (Berga) i Forn Sistaré (Reus), que finalment s’ha endut el títol. El premi el van recollir Tomàs i Xavier Pàmies Sistaré, juntament amb el seu fill Xavier Pàmies, sisena generació de forners d’aquest històric obrador reusenc.
El jurat ha estat format per Miguel Comino, alcalde de Sant Vicenç dels Horts i president del jurat; Antoni Vila, president de la IGP Pa de Pagès Català; Gerard Pujol, president de la DOP Pera de Lleida; Marc Casamitjana, guanyador del Concurs 2024; i Jordi Rosell, de la Fleca Rosell de Sant Vicenç dels Horts i membre de la IGP.
D’acord amb el reglament de la IGP, el jurat ha valorat peces de pa rodó, d’imatge rústica, crosta gruixuda i cruixent, molla esponjosa i alveolat irregular, fruit de fermentacions lentes i cocció en forn de solera refractària. En el tast a cegues, el pa del Forn Sistaré ha destacat per l’aroma intensa, el sabor equilibrat, la textura suau i la crosta cruixent, assolint la màxima puntuació global. També s’ha considerat la conservació natural al cap de 24 hores.
Un impuls al pa artesà
El Concurs al Millor Pa de Pagès Català se celebra anualment amb l’objectiu de reivindicar la feina dels forners artesans i difondre la cultura del pa de qualitat. El segell de la IGP Pa de Pagès Català garanteix un procés controlat i respectuós amb la tradició, i el reconeixement al Forn Sistaré reafirma el seu compromís amb la qualitat, la sostenibilitat i la continuïtat del saber forner.