La Firagost, que el 2026 celebrarà el seu 70è aniversari, ja ha començat a marcar el camí cap a aquesta fita amb un canvi d’enfocament que destaca el producte de proximitat i la vinculació amb l’origen agrícola de la Fira. L’edició 2025 ha estat especialment rellevant, no només per l’alta afluència de públic, sinó també per la qualitat i diversitat dels expositors, amb un increment destacat dels productors agroalimentaris, una excel·lent valoració del sector de vins i caves i un èxit comercial notable en el sector de l’automoció, que ha tornat a apostar per la Firagost com a aparador de les seves novetats.
Des de la Cambra de Comerç de Valls, entitat organitzadora, es valora molt positivament aquesta edició, que ha superat els 150 expositors agroalimentaris, una xifra que no es donava des de l’època prèvia a la pandèmia, i ha comptat amb una resposta massiva del públic. Amb gairebé 100.000 visitants estimats durant els dos dies, la Firagost 2025 ha estat no només una fira d’èxit sinó també un punt d’inflexió, marcant l’inici d’una transformació que adapta l’esdeveniment als nous temps. «La fira s’estava gestionant com fa 69 anys, però el món ha canviat», afirma Josep M. Rovira, president de la Cambra de Comerç de Valls. «Cal adaptar-nos als nous hàbits de consum, a les noves tecnologies i passar de la matèria primera als productors d’aliments». Amb la vista posada en la 70a edició, la Cambra ja treballa per consolidar la Firagost com un esdeveniment que projecti el Camp Català cap al futur, sense perdre mai la seva essència i tradició.
Enguany, l’acte institucional va ser presidit pel conseller d’Esports, Berni Álvarez. Al finalitzar les intervencions de l’alcaldessa, Dolors Farré, el president de la Cambra de Valls, Josep M. Rovira, i el president de la Cooperativa Agrícola de Valls, Josep M. Aubareda, s’ha lliurat un obsequi a Antonio Bastús, qui va ser director de la Firagost durant més de 40 anys i va retirar-se del càrrec l’any passat.
El carrer de la Cort ha estat un dels espais més concorreguts, especialment dimarts a la tarda, on s’ha potenciat la compra directa de productes agrícoles. Rovira destaca que «la tendència ha de ser que no només hi hagi producte exposat, sinó que la gent pugui comprar». Els expositors han confirmat un augment de vendes respecte a l’any anterior i han expressat la seva satisfacció per participar en una fira tan emblemàtica.
Un dels grans objectius d’aquesta edició ha estat recuperar el protagonisme dels productors locals. La nova distribució al llarg del carrer de la Cort ha incrementat significativament la presència de producte km 0, reforçant l’esperit agrícola i de proximitat que sempre ha caracteritzat la Firagost. Aquesta aposta ha estat molt ben rebuda tant pels visitants com pels pagesos, en un moment en què el sector primari travessa moments complexos.
Un altre espai destacat ha estat el 2n Mercat de Vins i Caves, que ha reunit prop de 90 referències de vins locals i ha atret un gran nombre de visitants, especialment dimarts a la tarda. Els tastos, la possibilitat de conèixer els viticultors i de comprar directament el producte, han creat una experiència que connecta territori i qualitat. La presència d’experts com la millor sommelier de Catalunya, Anna Casabona, i enòlegs de reconegut prestigi ha reforçat el valor del mercat, que s’ha consolidat com un aparador de referència per al sector vitivinícola de la comarca.
Pel que fa a les Jorandes Agroinnova, dedicades a la tecnologia agrària, la bioeconomia i l’alimentació, enguany s’ha celebrat la tercera edició, amb la participació de professionals i experts del sector. Les sis ponències desenvolupades, realitzades a la sala d’actes de la Cambra i a la Cooperativa Agrícola de Valls, han estat molt ben valorades pels assistents.
El recinte firal ha comptat també amb una oferta complementària de productes artesanals, que han tingut presència al carrer del Teatre, Jaume Huguet i al Pati, així com nous artesans a la plaça del Quarter i estands institucionals al carrer Germans Sant Gabriel. La Mostra de Cerveses Artesanes i Food Trucks, juntament amb el Tast de Vi amb Porró conduït per Anna Casabona i Oriol Pérez de Tudela, han estat activitats molt ben rebudes. Durant l’acte del Tast, es van entregar reconeixements a figures destacades com el gastrònom Toni Massanés, el periodista Salvador Garcia-Arbós, i als restaurants Colomí i Cal Ganxo.
D’altra banda, els vols en globus aerostàtic i el concert del grup de versions Brou a la Plaça del Pati han estat propostes innovadores i d’èxit en aquesta 69a edició.
En les competicions tradicionals, al 44è Concurs d'Arrossegament amb Trineu, celebrat al Camí dels Molls de l’Estació, Fran Caldés es va imposar en dues categories, mentre que Andrés Serrat va guanyar la segona categoria, tots ells participants de Benicarló. En la Cursa de Portadors de Sacs d’Avellanes, Arnau Oteros i Júlia Sabaté van liderar les categories masculina i femenina respectivament.
El sector de l’automoció, amb la presència consolidada dels concessionaris locals, ha destacat novament com un pilar fonamental de la Firagost. Amb una desena de vehicles venuts i importants contactes comercials establerts, aquest sector ha tornat a posicionar-se com un motor econòmic clau per a la comarca.
La Diada Castellera de Firagost va posar el punt final amb una actuació castellera de màxim nivell per part de les colles vallenques, que van fer castells de gamma extra, demostrant la força i tradició de la ciutat.
La Comissió organitzadora de la Firagost agraeix la implicació i el suport d’institucions, cossos de seguretat, brigada municipal, comerços, expositors, mitjans de comunicació, voluntaris, la Colla Vella i la Colla Joves dels Xiquets de Valls, i tots els agents que han fet possible, un any més, una fira arrelada a la pagesia, plena de tradició i història.
La Firagost 2025 és organitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Valls i l’Ajuntament de Valls, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Costa Daurada, Diputació de Tarragona, Societat Agrícola de Valls, Comerç de Valls i Port de Tarragona.