Una trobada internacional d’experts en estadística, informàtica, demografia i dret, se celebra a Tarragona des d’aquest dilluns i fins dimecres, amb la finalitat d’abordar qüestions rellevants sobre la privacitat i l’anonimització de dades censals. Professionals de prestigi d’universitats i institucions dels Estats Units, Alemanya i Itàlia es reuneixen per discutir les implicacions del “controvertit mètode de privacitat diferencial”, implementat durant el Cens Decennal dels Estats Units de 2020.
Aquest mètode ha generat preocupacions degudes a les errades significatives que ha introduït en la precisió de les dades censals publicades. Les dades censals són crucials per a la planificació de polítiques públiques, el finançament de serveis i la recerca acadèmica, per la qual cosa els experts reconeixen la necessitat de trobar un equilibri entre la protecció de la privacitat i la qualitat de les dades.
Durant la reunió, els participants analitzaran casos d’estudi i compartiran experiències d’altres països que han implementat estratègies d’anonimització. A més, es debatran alternatives al mètode de privacitat diferencial que podrien millorar la precisió de les dades mentre es manté la confidencialitat de la informació personal.
Els organitzadors de l’esdeveniment esperen que aquesta trobada doni lloc a solucions “innovadores” que puguin ser adoptades en l’àmbit global, assegurant que les dades censals continuïn sent una eina fiable per a la investigació i la presa de decisions. La iniciativa també busca crear un espai per a la col·laboració entre acadèmics, administracions públiques i el sector privat, amb l’objectiu de fomentar pràctiques responsables en la gestió de dades.