Dimarts, 2 de juliol de 2024
És notícia

Diversos actes en el Camp de Tarragona en commemoració del 75è aniversari de la mort de Josep Maria Jujol

Avatar photo
L’acte, organitzat per la Generalitat de Catalunya, que ha encetat aquest cicle ha estat la conferència de Mariàngels Fondevila, conservadora del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i s’ha dut a terme aquest dimecres al Centre Jujol de Pallaresos

L’1 de maig del 1949 va morir l’arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor modernista català Josep Maria Jujol. Enguany es commemoren els 75 anys de la mort de l’artista amb un cartell riquíssim d’activitats als municipis jujolians. Al llarg de tot el 2024 es duran a terme actes als municipis que compten amb l’empremta de Jujol a les comarques de Tarragona que es poden consultar a la web dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona: https://tuit.cat/BVY1P

La conferència “Jujol, un llegat fèrtil”, de la (MNAC) Mariàngels  Fondevila, va donar el tret de sortida, aquest dimecres a la tarda, als actes dels 75 anys de la mort de l’arquitecte català. 

L’acte s’ha celebrat al Centre Jujol de la localitat de Els Pallaresos, una de les localitats del Camp de Tarragona que compten amb obres de l’arquitecte, juntament amb Bràfim, Constantí, Creixell, Montferri, Renau, Roda de Berà, Vistabella, Tarragona, Vallmoll i Vimbodí i Poblet. 

Totes aquestes poblacions conformen un corpus que permet parlar de la petjada de Jujol en terres tarragonines, un llegat molt lligat al territori i als ciutadans que –coincidint amb aquesta efemèride– es vol destacar i que s’agrupa en un programa que queda recollit en el logotip corporatiu de l’efemèride, produït per la Generalitat de Catalunya. 

Jujol, un llegat fèrtil

No és una coincidència que el títol de la conferència de la Sra. Mariàngels Fondevila, conservadora del Museu Nacional d’Art de Catalunya hagi estat “Jujol, un llegat fèrtil”, perquè Jujol destaca per ser el mestre del modernisme rural, en contraposició al modernisme urbà. 

El modernisme s’inspira en la natura i l’art de Jujol també es va inspirar en els colors i els paisatges agrícoles del Camp de Tarragona, on tenia les arrels emocionals i familiars. Una zona també fèrtil en esglésies, ermites, fonts o masos on es barregen materials de proximitat, misticisme, i formes orgàniques impossibles de classificar.

Jujol crea un llenguatge propi, fet a mida de les necessitats dels pobles rurals on treballava, adequant les obres a les collites, a la climatologia, als colors i als materials del Camp. Les seves obres floreixen fèrtilment davant d’unes vinyes, en una clariana d’un pinar, o naveguen per sobre la mar a tocar del balcó del Mediterrani.

Mariàngels Fondevila, conferenciant

L’encarregada de pronunciar la conferència sobre Jujol, aquest dimecres a Els Pallaresos, ha estat Mariàngels Fondevila, doctora per la Universitat de Barcelona i conservadora d’Art Modern (Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona).

Membre de la Junta directiva de l’ICOM-ICDAD (Comitè internacional d’Arts Decoratives i Disseny). Ha estat comissària de moltes exposicions a nivell nacional i internacional, com la de  «Jujol, dissenyador»;

Ha publicat a diferents revistes, monografies i catàlegs d’exposicions, ha participat en alguns simposis i ha presentat les seves investigacions sobre mobiliari, disseny i moda en diversos simposis de tot el món.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Cursa de la dona puntuarà en el Campionat d’Andorra

Notícia següent

Reus publica les mesures de seguretat de cara a les fogueres de Sant Joan

Notícies relacionades