Darrers caps de setmana per visitar dues exposicions singulars al Moll de Costa

Avatar photo

El Museu del Port i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona col·laboren junts en l’edició de Tarraco Viva

El Moll de Costa acull, fins a començaments de juny, dues exposicions singulars d’artistes de viles tarragonines: Montblanc i Reus. Són dues mostres que apleguen diversos projectes que han tingut una gran acceptació del públic i la crítica; d’una banda, l’artista originari de Montblanc, Maties Palau Ferré exposa al Tinglado 1 una part de la seva dilatada i exitosa carrera artística i, de l’altra, artistes de Reus mostren a través del grup ARA (Associació
Reusenca d’Artistes) peces sobre l’art mediterrani català al Refugi 1.

L’exposició que es pot visitar al Tinglado 1 és del pintor, escultor i ceramista montblanquí Maties Palau Ferré. Amb el títol ‘Retrospectiva Biogràfica’ mostra les seves peculiars obres que reflecteixen el periple vital de l’artista. Artista d’una esplèndida trajectòria internacional, que enguany amb motiu del centenari del seu naixement, la Generalitat ha declarat oficialment l’Any Palau Farré. I el Port de Tarragona s’hi ha sumat i acull una mostra retrospectiva del pintor.

La seva singularitat cubista es reflecteix en la seva passió pel color que plasma amb traços expressionistes. Cal també ressaltar que fou un defensor dels valors de la pau, la solidaritat i la llibertat, un compromís que es va materialitzar amb nombroses donacions dels seus quadres per a projectes socials i culturals com Amnistia Internacional o Mans Unides, entre
d’altres.

La mostra, amb un component audiovisual destacat, té un important focus a les xarxes socials. S’ofereixen diversos audiovisuals amb la seva trajectòria o un vídeo de records a partir d’entrevistes a la ciutadania que el va conèixer. La mostra, que acull el periple vital d’un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, romandrà oberta al públic fins al 13 de juny.

I davant d’aquest espai, en el Refugi 1 del Moll de Costa es pot visitar, fins al 6 de juny, l’exposició col·lectiva del grup ARA sota el títol ‘Mostra Col·lectiva d’Art Mediterrani Català’, una mostra que neix de la inquietud de setze artistes reusencs de dues generacions i es mostren en un recull de pintures, fotografies i escultures sota el paraigua de l’art mediterrani català. ARA és una entitat sense ànim de lucre que vol difondre la consideració professional d’artistes del territori fomentant activitats i promovent l’art per donar a conèixer les arts plàstiques.

D’accés lliure ambdues exposicions, el seu horari és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, els diumenges d’11 a 14 h i dilluns tancat.

El Museu del Port a Tarraco Viva

Com cada any, el Museu del Port participa en el festival romà Tarraco Viva que se celebra a diferents indrets de Tarragona. I enguany es convida a fer diverses activitats gratuïtes entorn de l’àmbit portuari. I aquest cap de setmana clou el cicle d’activitats, que s’havia iniciat dissabte passat ‘Descobrint el port romà’ de la mà de Patricia Terrado, amb una doble activitat teatralitzada: Tiberius comerciant pel Mare Nostrum. En col·laboració amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (que actualment ocupa el Tinglado 4 mentre es fan obres a la seu de la plaça del Rei), el Museu del Port de Tarragona ofereix dissabte 29 (en català) i diumenge 30 (en castellà) de maig a les 12 hores una activitat on el comerciant de Tàrraco, Tiberius Claudius Amiantus, explicarà de primera mà com era el comerç del vi en època romana i quines característiques i perills tenia la navegació pel Mare Nostrum.

És una activitat per a tots els públics amb un aforament molt limitat atesa la situació sanitària actual. Cal fer reserva prèvia a [email protected] o 977 259 434. El punt de trobada és el Museu Nacional Arqueològic al Moll de Costa.

També, en l’horari habitual del Museu al Tinglado 2, llevat de dilluns que és tancat, s’ofereix gratuïtament fer una passejada per la història de Tarragona i el seu entorn portuari on es poden trobar les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió. També s’ha recreat una retrospectiva del comerç portuari així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, etc.

Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen l’exposició temporal. La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h, i diumenges i festius d’11 h a 14 h.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva mitjançant [email protected] o bé al 977 259 434.

L’Arxiu també proposa una activitat en format digital que permet investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Aquesta activitat digital posa a prova la imaginació per a resoldre enigmes en línia dins de l’Arxiu. Una activitat innovadora coorganitzada amb Auriga Serveis Culturals.

D’altra banda, l’Arxiu enguany celebra el seu trentè aniversari, una commemoració que es mostra amb gran instal·lació fotogràfica a la façana de l’edifici de l’Arxiu del Port (plaça dels Carros cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé) amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Canonja prepara la cinquena edició de l’Ecoverd

Notícia següent

Blanes mobilitza la ciutadania per la ‘Setmana del Medi Ambient’

Notícies relacionades