Covestro inaugura a Tarragona una nova planta de clor a escala mundial

La planta, que ha suposat una inversió de 200 milions d'euros, ha permès la creació de 50 nous llocs de treball.

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Covestro ha posat en marxa a Tarragona una nova planta per a la producció de clor a escala global. Es tracta de la primera planta de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC (càtode d’oxigen despolaritzat), altament innovadora i energèticament eficient, desenvolupada per Covestro i les seves partners.

 

La nova planta garanteix un subministrament eficient, més sostenible, independent i permanent de clor i sosa càustica per a la producció de MDI a Tarragona. Aquesta instal·lació reforçarà la xarxa europea de producció de MDI, un precursor per a la fabricació d’escuma rígida de poliuretà utilitzada per a aïllar aparells de refrigeració i edificis. La planta, que ha suposat una inversió de 200 milions d’euros, ha permès la creació de 50 nous llocs de treball.

 

“L’exitosa posada en marxa de la nova planta és una gran notícia, tant des del punt de vista econòmic com des de l’ecològic, tant per a Covestro com per a la nostra planta de Tarragona”, ha declarat Markus Steilemann, CEO de Covestro. “La planta demostra com les noves tecnologies ens permeten avançar en la nostra visió de l’economia circular i reduir, encara més, el consum de recursos, mentre augmentem la robustesa i l’eficiència de la nostra xarxa de producció.”

 

La nova planta de clor és la primera del món a escala industrial que utilitza la innovadora tecnologia de càtode d’oxigen despolaritzat (ODC). Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per Covestro en col·laboració amb la companyia alemanya thyssenkruppnucera.

 

En comparació amb l’electròlisi cloroalcalina convencional, predominant en l’actualitat, aquest nou procés requereix un voltatge més baix, la qual cosa es tradueix en un estalvi energètic de fins al 25%.

 

En la nova planta de Tarragona, aquesta innovació pot evitar fins a 22.000 tones mètriques d’emissions de CO₂ a l’any en comparació amb els mètodes ja existents – basat en el mix energètic a l’inici de la planificació de la construcció, en 2018.

 

D’aquesta manera, la nova planta contribuirà de manera important a l’objectiu de Covestro de ser operacionalment neutra des del punt de vista climàtic el 2035.

 

El clor s’utilitza a la planta com a matèria primera per a la producció de MDI, un precursor per a la fabricació d’escumes rígides de poliuretà com les utilitzades per a produir solucions d’aïllament energèticament eficients per a edificis o dispositius de refrigeració. En 2019, el mercat mundial de MDI va tenir un volum del voltant de 7.500 kilotones, i s’espera que continuï creixent a llarg termini.

 

A més de clor, la planta també produirà sosa càustica per als mercats ibèric i europeu. Tant el clor com la sosa càustica són dos productes químics bàsics indispensables per a la indústria química, a més de constituir una matèria primera clau per a molts altres sectors estratègics.

 

Andrea Firenze, Director General de Covestro a Espanya, ha apuntat: “L’arribada d’aquesta planta ens permet reforçar significativament la producció de MDI de Covestro a Tarragona. Disposar d’un subministrament propi, independent i permanent de clor ens garanteix augmentar, encara més, l’eficiència i competitivitat del nostre centre de MDI. A més, la nova planta també reforça la posició de Tarragona com a referent de la química en el sud d’Europa, promou el desenvolupament econòmic i social de la zona, i genera, tan directa com indirectament, nous llocs de treball. Per això, vull agrair sincerament a tots els meus companys que han contribuït amb el seu treball a l’èxit d’aquest projecte.”