El grup parlamentari dels Comuns ha registrat una moció per exigir l’impuls i l’aplicació efectiva de la Llei 11/2022 de millora urbana, ambiental i social dels barris i les viles, també coneguda com la Llei de Barris Verds. La moció, que serà debatuda la propera setmana al Ple del Parlament, insta al Govern de la Generalitat a prendre mesures concretes per combatre la crisi d’accés a l’habitatge, millorar les condicions de vida als barris vulnerables i promoure la regeneració urbana amb criteris socials i ambientals, donant una especial atenció a la creació de zones verdes i equipaments comunitaris per al gaudi i la generació de comunitat.
Els Comuns han proposat una rehabilitació de 150.000 habitatges en els pròxims set anys, incorporant-los al parc d’habitatge públic i prioritzant els barris amb major complexitat social i econòmica, on les dificultats per organitzar-se i accedir a les subvencions són més grans. Aquesta rehabilitació no només abasta la millora de les condicions habitacionals, sinó que també proposa una regeneració urbanística integral de les zones més necessitades, millorant l’espai públic, amb especial èmfasi en la creació d’espais verds accessibles i sostenibles per a la ciutadania, amb intervenció socioeducativa de carrer.
Per assolir l’objectiu fixat en l’acord d’investidura de rehabilitar anualment 21.428 habitatges, els Comuns demanen desplegar la Llei de Barris Verds amb urgència i “amb tot el seu potencial”. Això hauria de comptar amb una dotació de recursos del Fons de Recuperació Urbana, amb una dotació pressupostària plurianual, que sigui com a mínim “la mateixa que va tenir el pla de Barris 2004-2010”, per permetre actuar cada any en 20 barris i transformar-los, no només amb una rehabilitació de les edificacions, sinó també amb una regeneració del seu entorn, prioritzant la creació de zones verdes que siguin accessibles per als veïns i que contribueixin a la millora ambiental i social dels barris.
La moció també fa èmfasi en la necessitat de destinar recursos específics per erradicar els 4 milions de tones d’amiant que encara es troben dispersos per tot Catalunya, complint així amb els terminis establerts per la Unió Europea. A més, es proposa actuar a barris de gran complexitat, com La Salut, Llefià, la Pau i Sant Crist de Badalona, la Marina a Terrassa, les Termes i Can Puiggener a Sabadell, Rocafonda i Cerdanyola a Mataró, i el Barri del Port a Tarragona, amb un pla de rehabilitació que integri la regeneració urbana i la creació d’espais verds públics que fomentin el benestar i la cohesió social.
Per garantir una rehabilitació efectiva, la proposta inclou la revisió integral de les condicions d’habitabilitat de polígons d’habitatge i edificis de protecció oficial construïts abans de 1980, com a base per a futurs plans de rehabilitació i renovació integral. Aquesta rehabilitació també es veuria acompanyada d’un pla específic per detectar i solucionar deficiències a les vivendes de protecció oficial gestionades per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, com les de la Coromina a Manlleu, així com una línia d’ajuts per garantir l’accessibilitat del parc d’habitatges, incorporant ascensors i millorant l’accessibilitat.
A través d’aquesta moció, els Comuns volen posar en marxa una transformació integral dels barris, amb una atenció especial a la millora de l’entorn urbanístic i la creació de zones verdes, garantint que els espais públics siguin accessibles, sostenibles i útils per a tota la ciutadania, creant comunitats més cohesionades i saludables.