Avaluaran com el vi negre sense alcohol i la dieta mediterrània influeixen en les capacitats cognitives i locomotores de la gent gran

El grup de recerca NFOC-Salut de la URV lidera aquest projecte, que busca voluntaris entre el col·lectiu de persones de 60 a 74 anys

22 de juliol de 2025 a les 09:23h

Avaluar el consum d’un vi negre sense alcohol ric en polifenols en persones grans-joves que segueixen una dieta mediterrània és l’objectiu del projecte WinAging. Aquest estudi d’intervenció nutricional, que se centrarà en observar quin és l’efecte sobre les capacitats cognitives i locomotores dels participants, està liderat per les investigadores del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Rosa Solà i Anna Pedret. La recerca se centra en homes i dones de 60 a 74 anys que tinguin una bona tolerància al vi negre sense alcohol sense cap diagnòstic previ de deteriorament cognitiu o de demència.

La intervenció nutricional durarà nou mesos i consistirà en el consum de vi negre sense alcohol acompanyat d’unes recomanacions nutricionals basades en la dieta mediterrània. També hi participarà un grup control que no consumirà aquest tipus de vi sinó que prioritzarà el consum d’aigua i també seguirà les recomanacions nutricionals. Les persones interessades a participar-hi poden escriure un correu electrònic: [email protected].

Per tal d’assegurar un bon seguiment de l’estudi, abans de l’inici de la intervenció nutricional un grup d’onze participants van prendre part en un procés de cocreació durant el qual es van escoltar els seus suggeriments, preferències o barreres, i va servir per dissenyar conjuntament el material de suport que es donarà al llarg de l’estudi i assegurar així el correcte compliment de les indicacions a tots els participants.

Durant aquests nou mesos els participants hauran de seguir la intervenció nutricional assignada de forma aleatòria, o al grup de vi sense alcohol o al grup control que prioritzarà el consum d’aigua. Es preveuen quatre visites presencials amb l’equip investigador repartides en els nou mesos d’intervenció en les que es faran proves sobre habilitats cognitives i també es prendran mesures antropomètriques i ecogràfiques per obtenir dades sobre les habilitats locomotores. També es recolliran mostres biològiques de sang, femta, orina i saliva. Aquests controls es combinaran amb sis visites telefòniques de seguiment.

L’estudi ja s’ha posat en marxa i actualment s’està duent a terme la intervenció nutricional amb els primers participants.

El projecte WinAging es fa conjuntament amb la Universitat de La Rioja i l’Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino i ha rebut el finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. L’estudi, que ha estat aprovat pel Comitè d’Ètica d’Investigació amb Medicaments de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, compta amb la col·laboració del Centre MQ Reus i del centre mèdic Alomar.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit