La URV Solidària, el servei de la Universitat Rovira i Virgili que coordina els projectes de cooperació internacional pel desenvolupament liderats per membres de la comunitat universitària, ha concedit finançament a set projectes en què la recerca que es porta a terme a la institució serveix per ajudar al progrés de zones desafavorides del planeta. Són les iniciatives més ben puntuades de totes les presentades a la convocatòria d’aquest any i, amb les ajudes d’entre 4.000 i 13.000 euros, sufraguen bona part del pressupost.
Concretament, les set iniciatives reconegudes són l’empoderament de les dones com a motor de canvi per superar la inseguretat alimentària a Basse (Gàmbia), amb la participació del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques; dos projectes amb la implicació del Departament de Dret Públic, la segona edició de l’alfabetització per a dones i joves en zones rurals d’Udaipur (Índia) i l’intercanvi formatiu de metodologies docents transformadores per promoure l’educació inclusiva i emocional d’infants i adolescents en una casa d’acollida del Perú; la tercera fase del programa d’acompanyament educatiu i desenvolupament comunitari per a la població infantil en situació de vulnerabilitat a Makumira (Tanzània), en què col·labora el Departament de Gestió d’Empreses; la instal·lació d’un sistema de reg per degoteig a la cooperativa agrícola de dones de Tounguene (Mauritània), i dues aplicacions de mòbil, una de lectura i formació docent a Kènia i una altra per a la detecció precoç del retinoblastoma, un tipus de càncer ocular, en països de renda baixa.
Precisament, aquest darrera projecte, anomenat Leukocheck, ja ha començat a desenvolupar-se, sota la coordinació de Carme Julià, professora del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, membre del grup de recerca ASCLEPIUS (Smart Technology for Smart Healthcare) i presidenta de la Fundació La Nineta dels Ulls, que és l’entitat amb la qual es col·labora en aquesta iniciativa i que té com a propòsit potenciar la recerca i la divulgació al voltant d’aquesta malaltia.
El retinoblastoma és el càncer ocular més freqüent en infants menors de 6 anys. Es desenvolupa a la retina en creixement i pot provocar ceguesa o fins i tot la mort si no es diagnostica a temps. Es tracta, per tant, de desenvolupar una aplicació mòbil innovadora per aconseguir la detecció precoç del retinoblastoma mitjançant l’anàlisi d’imatges oculars captades amb un telèfon mòbil. Concretament, l’avís que es comença a desenvolupar la malaltia és la leucocòria, un reflex blanc a la pupil·la que no és fàcil de veure, ni tan sols en revisions oftalmològiques pediàtriques. A més, els infants, com que són tan petits, no poden dir si hi veuen bé i tenen un aspecte totalment sa.
Segons explica Carme Julià, quan l’aplicació estigui totalment disponible ha de permetre detectar de manera automàtica patrons de leucocòria. “Amb flaixos de curta durada per evitar la contracció de la pupil·la, es prendran imatges que seran processades internament fent servir algoritmes d’intel·ligència artificial per trobar els patrons de leucocòria. Alhora, a temps real, l’aplicació informarà a l’usuari si troba alguna anomalia, que podria ser deguda al retinoblastoma o a d’altres patologies oculars que també es poden detectar gràcies a aquest projecte, com son la cataracta congènita o la malaltia de Coats,”, explica Carme Julià.
De moment, s’ha iniciat la fase de validació del primer prototip de l’aplicació dissenyada, que no demana un mòbil de gamma alta i que serà lliure i accessible per a tothom. El primer testeig de presa d’imatges es va fer fa uns mesos a Prades, en la trobada anual de pacients, famílies i experts que organitza la Fundació La Nineta dels Ulls. Ara, els mòbils amb l’aplicació s’estan provant a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, a la Policlínica del Vendrell i a l’Hospital Central de Maputo, a Moçambic, en què s’estan començant a prendre imatges per ampliar la base de dades, entrenar la IA i aconseguir, d’aquesta manera, que cada vegada sigui més fàcil detectar de manera automàtica el retinoblastoma.