Anul·len la multa al militant de la CUP per repartir butlletes del referèndum

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  El govern municipal de Tarragona ha anul·lat d’ofici l’expedient sancionador que aquest dimarts va obrir un agent de la Guàrdia Urbana a un militant de la CUP per repartir butlletes en favor del referèndum. La regidora responsable del cos policial, Begoña Floria, ho ha anunciat a primera hora del matí des del seu compte de twitter i hores després ho ha explicat públicament. Floria ha atribuït la sanció a un error d’interpretació de l’agent de la Guàrdia Urbana sobre l’ordenança municipal que en l’article 95 prohibeix aquelles activitats publicitàries que pel seu objecte, forma o contingut siguin contràries a l’ordenament jurídic. La regidora ha explicat que, des del 2011, l’Ajuntament té en vigor una circular on s’explicita que les entitats sense ànim de lucre, sindicats i partits polítics no seran sancionats pel repartiment d’aquest material i només s’aixecarà acta perquè en quedi constància. Floria ha explicat que l’anul·lació d’ofici que deixa sense efecte la sanció de 500 euros s’ha fet a primera hora d’aquest matí després de tenir l’informe jurídic del secretari que avala la decisió.
  La regidora ha explicat que hi ha una circular molt clara, que data de l’octubre del 2011, on s’explicita que en casos de publicitat estàtica o dinàmica no es multarà partits polítics, entitats sense ànim de lucre o sindicats, per repartir aquest tipus de material. El procediment a seguir és aixecar acta perquè en quedi constància però en cap cas multar. “Ha estat un error d’interpretació de l’agent de la Guàrdia Urbana que ha aplicat objectivament l’article 95 de l’ordenança que prohibeix el repartiment de publicitat a la via pública”, ha manifestat Floria.

  La responsable política del cos policial ha deixat clar que no hi ha cap instrucció de multar partits polítics i ha explicat que des del 2011 s’han aixecat 37 actes d’accions vinculades a la CUP que, en cap cas, han rebut sanció. “Eren actes pels quals no havien demanat permís i encara i així tampoc se’ls va multar”, ha afegit.

  Floria ha negat que els agents haguessin rebut algun tipus d’instrucció d’algun superior. “Ni em van trucar a mi ni a l’alcalde que som els seus superiors i ahir la nit jo mateixa ho vaig corroborar amb l’agent. Faig una crida a la tranquil·litat i serenitat, en moments molt difícils, però demano respecte per a la Guàrdia Urbana perquè parlar de policia política és una mentida flagrant”, ha afegit.

  Per la seva banda, els regidors de la CUP han demanat al govern municipal, i ho faran en el pròxim ple, que aclareixin “qui” va donar la instrucció a l’agent per tirar endavant amb la sanció. Segons el regidor Jordi Martí, present en els moments dels fets, l’agent va parlar amb algú abans de tirar endavant la sanció. Un extrem que la regidora Floria ha negat. A més, els cupaires reclamaran el retorn de les butlletes requisades.

  Els fets van tenir lloc aquest dimarts a la tarda, a la Rambla Nova, en el marc d’una acció de la CUP arreu del país per promoure el referèndum català.