Falset celebra la I Fira dels vins rancis i dolços

El nou certamen es durà a terme a l’absis del Castell el dissabte 26 de novembre

Falset acollirà el dissabte 26 de novembre, en el marc de la Fira de Sant Andreu, la I Fira de vins rancis i dolços, a la qual ja s’hi han inscrit 12 cellers de les denominacions d’origen Priorat i Montsant. El nou certamen vitivinícola mira de valorar aquesta mena de vins (sempre que tinguin caràcter oxidatiu), que a la comarca del Priorat tenen una llarguíssima tradició i que comercialitzen cada cop més cellers.

Tot i que ja fa uns anys que la Fira acull activitats al voltant dels vins dolços i generosos, aquest cop la comissió organitzadora del certamen ha decidit anar un pas més enllà, amb la col·laboració de la DO Montsant i la DOQ Priorat. Així, al llarg del dissabte 26, l’absis del Castell de Falset acollirà un programa i exposició centrat en els vins de caràcter oxidatiu que es fan a la comarca, ja siguin elaborats amb tel, dolços envellits, rancis secs, sol i serena o barreges d’anyades.

El programa començarà al matí (11.30) amb un tast amb aforament limitat adreçat a un públic professional i que du per títol: “Vins oxidatius del món i joies del Priorat”. El certamen prendrà un caire més popular entre les 16.00 i les 21.00 hores, amb l’obertura de l’absis al públic general, que podran tastar els vins oxidatius dels cellers participants mitjançant la compra d’un tiquet de 18 euros.

També a la tarda, entre les 17.00 i les 18.00 s’ha programat un tast de “Vins oxidatius del món” adreçat a tothom que hi estigui interessat. Aquelles persones que vulguin assistir als tastos programats, s’han d’inscriure a cultura@falset.org

D’altra banda, a les 19.00 hores s’ha previst la projecció de la pel·lícula “La Vid(a)” sobre el moscatell fet amb pansa a l’Auxarquia (Màlaga), que enguany va estar nominada als premis Goya. En aquest cas, la projecció s’emmarca en el MOST Festival que, aquell cap de setmana, se celebra a la comarca del Priorat i que precisament es clourà el diumenge dia 27 de novembre al teatre de l’Artesana de Falset.

Tot i el nou impuls que es vol donar a la Fira de Sant Andreu amb la incorporació d’aquesta nova mostra vitivinícola, l’Ajuntament de Falset no dubta que el certamen firal seguirà tenint caràcter multisectorial i que, per tant, tampoc no hi faltaran les atraccions infantils i la presència habitual de productors artesans de tota classe i d’arreu de Catalunya al llarg del cap de setmana.

La Fira de Sant Andreu se celebra, com a mínim, des de l’any 1845, segons la documentació existent. De vocació multisectorial, s’escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu (el 30 de novembre). Tot i el fred que acostuma a fer en aquesta època, l’Ajuntament de Falset entén que són unes dates prou bones. “Els rancis i dolços de la comarca són uns vins d’una qualitat excepcional i encara molt desconeguts, amb la qual cosa des de l’Ajuntament, com fem des de fa 27 anys amb la Fira del Vi, volem posar el nostre gra d’arena per valorar i donar a conèixer aquest producte únic”, afirma l’alcalde, Carlos Brull.