Vilafranca impulsa un projecte pioner de formació vitivinícola per generar oportunitats laborals

La iniciativa connecta empreses, agents socials i centres formatius per crear itineraris d’inserció reals al sector del vi

25 de novembre de 2025 a les 21:47h

Aquest dimarts al matí s’ha presentat públicament el projecte “Formació i inserció en clau vitivinícola: vincles socials per al futur”, una iniciativa que busca millorar les oportunitats laborals de persones en situació de vulnerabilitat mitjançant la formació professionalitzadora i la connexió directa amb empreses del sector del vi i l’enoturisme. El programa es posa en marxa gràcies al suport del programa Impuls pel Territori 2025, impulsat per la Fundació Pinnae.

L’acte de presentació ha estat encapçalat pel tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Miquel Medialdea, i ha comptat amb les intervencions d’Ester Garcia, directora de la Fundació Wine Business School; Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i responsable de la gestió tècnica del projecte, i Joan Melero, director de la Fundació Pinnae, entitat que dona suport a la iniciativa.

El projecte és el resultat d’una col·laboració estreta entre la Fundació Wine Business School i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, sota la coordinació i supervisió de la Fundació Pinnae. En paraules de Medialdea, “aquesta aliança estableix un marc de treball conjunt entre agents socials, formatius i empresarials del territori”, reforçant el teixit de col·laboració local.

Un programa per ampliar oportunitats d’ocupació

Segons ha explicat Ester Garcia, la proposta neix “amb la voluntat de millorar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat, a través d’un treball intensiu de prospecció empresarial, detecció de perfils professionals emergents i disseny d’itineraris formatius específics vinculats al sector vitivinícola i la seva cadena de valor”.

El projecte incorporarà una prospectora del sector, que actuarà d’enllaç entre empreses, agents socials i l’equip tècnic, amb l’objectiu d’identificar:

  • Necessitats reals del mercat laboral

  • Perfils professionals demandats

  • Possibles itineraris d’inserció adaptats

El director de l’Escola d’Enoturisme, Gerard Domingo, ha concretat que el procés comptarà amb la participació d’entitats del tercer sector, que aportaran el coneixement imprescindible sobre les necessitats i perfils de les persones destinatàries.

La primera fase, ja en curs, servirà per identificar els perfils i elaborar els continguts formatius. A partir del curs vinent, es desplegarà la formació i es farà l’acompanyament a la inserció laboral de les persones participants.

Un treball conjunt per generar impacte social real

Durant la presentació, s’ha remarcat la rellevància del treball coordinat entre les entitats impulsores —Fundació Wine Business School, Escola d’Enoturisme de Catalunya i Fundació Pinnae—, l’Ajuntament de Vilafranca i els agents socials i empresarials del territori. Tal com ha afirmat Joan Melero, “és amb la suma d’esforços que es generen oportunitats”.

El projecte s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i reforça el compromís de totes les entitats implicades amb la cohesió social, la millora de l’ocupabilitat i el desenvolupament sostenible del territori, posicionant el sector vitivinícola com una palanca d’inclusió i futur.

Sobre l'autor
Ismael Lobo
Ismael Lobo
Veure biografia
El més llegit