Sant Sadurní d’Anoia ha donat aquest divendres el tret de sortida al 29è Cavatast, la mostra de caves i gastronomia que fins al 5 d’octubre convertirà la capital del cava en epicentre del bon gust, la cultura vitivinícola i el turisme enogastronòmic.
L’acte inaugural, celebrat al celler de la Fassina de Can Guineu, ha reunit autoritats, alcaldes i alcaldesses, representants del sector, empreses i entitats del territori, així com el poble agermanat de Zegama.
“El Cavatast és més que una mostra: és identitat i futur”
L’alcalde, Pere Vernet, ha destacat la importància de la fira com a reflex de l’esperit penedesenc: “Ens cal perseverança i seguir plegats per dignificar la feina de la terra, garantir preus justos i assegurar que Sant Sadurní segueixi essent sinònim d’excel·lència i de futur.”
Vernet ha remarcat també que “el Cavatast és una finestra oberta al món”, que simbolitza els valors de convivència, pau i solidaritat en un context global complex.
El primer tinent d’alcalde i regidor de Turisme, Pedro Campos, ha subratllat que el Cavatast és “una celebració de la nostra essència, de qui som i del que representem” i que ha esdevingut un referent internacional. “El Cavatast forma part d’aquest mosaic que fa gran la nostra terra i ens projecta al futur amb força i il·lusió”, ha afegit.
Entre les novetats d’enguany, ha destacat el debat sobre la presència d’altres escumosos al recinte i el fet que Catalunya hagi estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia. Campos també ha tingut un record emocionat per la periodista municipal Eli Jiménez, ingressada després d’un accident, desitjant-li una ràpida recuperació.
Eva Vicens: “Brindem per la terra, pel coratge i per la pau”
La periodista i sommelier Eva Vicens ha estat l’encarregada d’inaugurar aquesta edició amb un discurs ple d’emoció, reivindicació i esperança: “És un honor i una responsabilitat acompanyar-vos en un esdeveniment que és molt més que una festa.”
Vicens ha dedicat brindis al món rural, als enoturistes pioners i als professionals valents del sector del vi i del periodisme, i ha fet un últim brindis “per la llibertat i per la pau, i perquè s’acabin els genocidis com el del poble palestí”.
Una festa viva del cava i la gastronomia
Després de l’acte, la comitiva i els mitjans s’han desplaçat a la zona de degustacions del Cavatast, on les copes, les bombolles i els sabors de proximitat ja marquen el ritme d’un cap de setmana dedicat al cava, la tradició i la cultura del Penedès. El Cavatast 2025 es podrà visitar fins al 5 d’octubre.