L’Alt Penedès acollirà tres concerts del festival de cançó d’autor Barnasants

El primer serà aquest diumenge a Vilafranca amb Albert Pla, i els altres els dies 2 i 3 d’abril a Sant Llorenç d’Hortons i Gelida amb Xavier Baró i Meritxell Neddermann, respectivament

El festival Barnasants, dedicat a la cançó d’autor i que es va iniciar aquest mes de gener i
finalitzarà el proper mes de maig, tornarà a aterrar a la comarca de l’Alt Penedès amb tres
concerts a Vilafranca, Sant Llorenç d’Hortons i Gelida. La presentació d’aquests concerts es va fer ahir a Vilafranca amb la presència dels tres regidors de Cultura, Ricard Rafecas, Jaume Julivert i Montse Rovira, i del director del Barnasants, Pere Camps.

Camps recordava que fa dos anys, al 2020, amb l’esclat de la pandèmia justament es celebrava la 25a edició del festival i es van haver de reprogramar els concerts per a la tardor però una nova onada va fer que només es poguessin celebrar una tercera part dels concerts programats. Al 2021 amb un aforament reduït, es van poder realitzar la pràctica totalitat dels concerts. El director va definir Barnasants com una “proposta cultural, no de negoci” i va explicar que la 25a edició havia de ser la del salt definitiu per estendre el festival a tot el territori del domini lingüístic català, és a dir, Catalunya, País Valencià, les Illes i l’Alguer, “que compartim la mateixa llengua i la mateixa cultura. Fem un festival confederal amb la complicitat de les administracions, i de moltes entitats i ajuntaments en la línia de la Declaració de Palma. La cultura s’ha d’obrir camí i qualsevol iniciativa cultural s’ha de poder fer en català”.

Per a la 27a edició, aquest 2022, Pere Camps va afirmar que es comptava amb la complicitat de totes les parts i va posar en valor la participació de les diferents seus en xarxa com ara Vilafranca, Sant Llorenç o Gelida. “Participen en un projecte descentralitzat, on no hi ha seus ni concerts més importants que els altres. Allò important és que el sector de la cultura s’obri pas i que la gent que s’hi dedica pugui treballar. La cultura ens ajudarà a empoderar-nos com a poble”, ha declarat.

Per a la regidora de Gelida, Montse Rovira, és un “honor tornar a formar part del projecte
Barnasants. Hi vam creure des de l’inici i hi som. Els ajuntaments petits no tenim prou mitjans per portar segons quins artistes. El festival permet que puguin acostar-se als pobles petits i que puguin treballar”. Rovira va lloar la figura de Meritxell Neddermann, que actuarà el dia 3 d’abril a les 19h, a la Unió del Casal Gelidenc, com “una veu jove, femenina, amb cançons pròpies i en català”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura de Sant Llorenç d’Hortons, Jaume Julivert, també
remarcava que era la 5a edició en què la seva població participava al Barnasants i explicava que el concert de Xavier Baró del proper dia 2 d’abril, a les 22h, a la Finca Parera de Sant Llorenç, coincidirà amb la fira ViArts, una fira de vins ecològics i naturals. “És la fira insígnia del nostre poble i el Barnasants ens hi encaixa perfectament. És també hora de reivindicar la cançó d’autor en català en un moment delicat per a la nostra llengua”, comentava.

Finalment, el regidor de Cultura de Vilafranca, Ricard Rafecas, posava de relleu la vinculació de la Vila amb el Barnasants, “una relació que ha portat a Vilafranca artistes de qualitat com és el cas d’Albert Pla aquest diumenge a l’Auditori municipal, un cantautor polifacètic amb un tarannà ben particular”.

Tota la informació sobre els concerts i la compra d’entrades es pot trobar a
https://barnasants.com/