Dilluns 28 d’abril es va reunir a la Casa de la Vila la Junta Local de Seguretat, presidida per l’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, i amb la presència del tinent d’alcalde de Seguretat i Convivència, Ramon Zaballa i representants dels diferents cossos de seguretat que operen en el territori Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Agents Rurals, Protecció Civil i Bombers de la Generalitat.
La Junta de Seguretat és l’òrgan col·legiat de coordinació i gestió de la seguretat pública i la prevenció a Vilafranca amb l’objectiu de prendre decisions a partir de la informació i el coneixement que aporten els seus membres i tractar qüestions rellevants per a la seguretat a la vila. En la sessió del passat dilluns la Policia Local de Vilafranca va aportar les dades corresponents a l’any 2024 en què destaca el descens en l’activitat delictiva en la majoria de les tipologies.
En l’àmbit de la Seguretat Ciutadana hi ha un descens global de la incidència delictiva en un -3,6%. En aquest àmbit destaquen un descens del -27,9% dels delictes contra la seguretat viària, del -23,9% dels delictes contra l’ordre públic i un -5,4% de les lesions. Com a conseqüència de la menor activitat delictiva, també s’han produït menys detencions l’any 2024 respecte a l’any 2023. L’any passat se’n van produir 402 i el 2023 un total de 370 (descens del -8%). Per volum, les detencions per lesions han baixat un -11,5%, les detencions per delictes contra el patrimoni un -14,4% i les detencions per delictes contra l’ordre públic un -29,8%.
Els delictes contra el patrimoni són els que han tingut una baixada més lleu (-0,6%). En aquest àmbit han baixat lleugerament els furts (-1,9%) i els robatoris amb força (-0,4%). En canvi han baixat de forma més important els furts a l’interior de vehicles (-11,5%) i els danys (-11,8%). Les ocupacions d’immobles van registrar un descens força destacable amb el -60%. Per contra, han pujat els furts lleus (13,8%), els robatoris amb força a l’interior de vehicles (9,6%) i els robatoris o furt d’ús de vehicle (21,6%), o els robatoris amb violència i/o intimidació (2,5%) com a tipologies més destacades.
En general, durant l’any 2024 la Policia Local ha fet menys actuacions a requeriment de la ciutadania (-17,2%), tot i que en l’àmbit de la proximitat s’ha produït un increment del 3,7% en les actuacions.
Pel que fa a civisme i convivència, el descens global ha estat del -9% amb un descens de les molèsties entre el veïnat (-15%), les conductes incíviques (-46%) i la gestió de queixes (-43%) i, en canvi, un augment en les molèsties d’establiments (66%) i al carrer (7%). També es produeix un descens en l’apartat de delictes contra l’ordre públic (-26,1%) que es concentren en atemptats a agents de l’autoritat (-46,6%) i resistència/desobediència als agents (-5,3%).
Pel que fa als delictes per violència de gènere, es constata un augment de 85 a 94 casos, motivats sobretot per la major conscienciació i sensibilització per denunciar aquesta tipologia i perquè aquests delictes no prescriuen.
I en el relacionat al trànsit i a l’accidentalitat, les dades de 2024 confirmen un descens del -19,5% en les denúncies per infraccions de circulació i un global -7,9% en els accidents de trànsit, essent els accidents amb ferits greus els que han caigut més, un -23,1%. També han baixat de forma clara els delictes contra la seguretat viària, un -27,6%, que poden respondre a una major conscienciació i responsabilitat ciutadana.
