Divendres, 6 de desembre de 2024
És notícia

Vilafranca acollirà un recital de música antiga de la formació Solnegre

Avatar photo

L'espectacle “MIASMA. La pesta a Milà a l’any 1630” serà aquest dissabte a les 20h, al claustre de Sant Francesc

Dissabte 10 de juny, a les 20h, tindrà lloc al claustre de Sant Francesc l’espectacle MIASMA. La pesta a Milà a l’any 1630. La formació musical Solnegre, formada per Cristina Atemir (violí), Antoni Llofriu (baixó), Ferran Pisà (tiorba) i Miquel Costa (actor), oferiran dins el cicle Paraules als Claustres un espectacle de música antiga interpretant peces sacres de Gionvanni Battista Fontana, Paolo Cinta i Dario Castello per narrar l’episodi devastador de la Pesta que arribà a Europa provinent de la Xina cap a l’any 1340 amb els mercaders de la Ruta de la seda.

Aquell primer episodi fou especialment devastador posant fi a la vida de 50 milions de persones d’arreu del continent. La pesta persistí a Europa durant segles amb aparicions de nous focus, més focalitzats que desbarataven la pau allà on apareguessin.

El desconeixement sobre la transmissió i el tractament de la malaltia feien que fos molt difícil controlar la seva propagació i recuperar la normalitat social. Una vegada es declaraven casos de pesta en una ciutat, els ciutadans quedaven immersos en el pessimisme més fatal. Com que sabien que la seva vida podia finir en qüestió de dies, sovint s’entregaven desesperadament a les pregàries per, si més no, assegurar la salvació de l’ànima.

 

És quan considerem aquest fet que prenen valor les produccions artístiques de l’època: a més de procurar donar esperança al poble, retraten l’angoixa i la por que se sentia als carrers i dins les cases. Les peces de l’espectacle MIASMA són obres que, precisament, d’autors que moririen infectats en aquest desastre milanès de 1630.

A més de presentar-ne la música, el concert descriu com es visqué el duríssim episodi amb les intervencions d’un actor que, entre les peces, encarna diferents testimonis de la crisi tot explicant les seves històries i sentiments.

Solnegre

Els membres de Solnegre treballen amb el convenciment que la música és molt més que no la representació sonora de la bellesa. És un canal amb el qual els humans han expressat idees, angoixes i il·lusions d’ençà que habitem la terra. En conseqüència, per a l’oient contemporani un concert de Solnegre és una experiència que va més enllà de l’entreteniment; és una acció formativa que connecta coneixements revela misteris i sembra curiositats.

 

La formació ha format part del cartell d’alguns dels importants festivals de música antiga com el Festival de Música Religiosa de Vic, 2022; Festival de Romànic i dels Castells de la Frontera, 2021; Festival de Música Antiga d’Altea 2021; i Festival de Música Antiga de Palma, 2023.

Compra d’entrades

L’espectacle Miasma. La pesta a Milà a l’any 1630 té un cost de 4 €. Les entrades es poden adquirir online a: espectacles.vilafranca.cat o bé una hora abans de l’inici de l’espectacle al mateix claustre de Sant Francesc.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’obre el termini de sol·licitud d’ajuts que atorga la Diputació per a la protecció i millora del medi ambient

Notícia següent

Desmantellada una plantació de marihuana a Figueres amb més de 5.000 plantes

Notícies relacionades