L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia ha impulsat un seguit de projectes estratègics per millorar el municipi en diversos àmbits, com l’habitatge, els equipaments esportius i la gestió del patrimoni local. Aquest pla de govern, sorgit del pacte entre ERC, PSC i Comuns, ha permès desbloquejar iniciatives aturades durant anys i posar ordre a les finances municipals.
Segons ha explicat l’alcalde Pere Vernet (ERC) en la tradicional trobada nadalenca amb la premsa, aquest any al Cava Centre, “el govern necessitava estabilitat i fortalesa per tirar endavant aquests projectes”. Ha destacat que, després de l’entrada del PSC al govern local, “fa gairebé un any que tenim aquest acord, que funciona molt bé i que es tradueix en una gran capacitat de treball i eficiència”.
Habitatge social: la compra de l’antiga caserna
Un dels projectes més rellevants és la compra de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que es farà efectiva el primer trimestre del 2025 per un import de 253.000 euros. Tot i que el preu supera els 210.000 euros de subvenció concedits pel Ministeri d’Hisenda, el govern local ha pactat fraccionar els 43.000 euros de diferència en quatre anys. “Esperem que aquesta quantitat es condoni durant la negociació dels pressupostos generals de l’Estat”, ha afirmat Vernet.
La caserna, que ha estat una font de problemes de seguretat, incivisme, i una veritable “tortura” per als ciutadans de Sant Sadurní, segons l’Alcalde, després dels problemes d’ocupacions que s’hi van produir abans de ser tapiada, serà enderrocada a principis del 2025 per construir-hi 30 pisos de lloguer social destinats a joves i gent gran. Els baixos de l’edifici acolliran dependències i equipaments municipals, ja que no es poden construir comerços, i es pretén incorporar-hi un centre de dia. “Volem veure el solar buit com més aviat millor”, ha insistit Vernet.
També s’està treballant en la promoció de pisos de protecció oficial al carrer Francesc Macià, les obres dels quals començaran el primer trimestre de 2025 després d’un retard inicial. Aquestes promocions s’integren dins del Pla Local d’Habitatge, que busca donar resposta a les necessitats residencials del municipi.
Projecte de Can Guineu: un repte patrimonial i pressupostari
Un altre projecte crucial és la rehabilitació de Can Guineu, un edifici històric catalogat com a bé cultural d’interès local. El pla d’usos encara està en fase de redacció, però ja s’estima que la inversió necessària superarà serà d’entre 4 i 5 milions d’euros, aproximadament el mateix que va costar l’espai de La Fassina.
L’alcalde ha admès que la manca de recursos és un obstacle, ja que “la capacitat d’inversió és limitada i necessitem suport de fora”. El pla director, elaborat amb la Diputació, trigarà aproximadament un any i permetrà definir l’ús cultural de l’espai, en el qual es pretén incorporar una escola de música entre d’altres.
Infraestructures esportives: millores urgents i nous equipaments
Pel que fa a les instal·lacions esportives, l’Ajuntament ha destinat una inversió significativa per resoldre deficiències i ampliar l’oferta. Els vestidors del camp de futbol s’estan renovant amb una inversió de 500.000 euros. “La prioritat és canviar la gespa i treure els barracons”, ha indicat Pedro Campos (PSC), tinent d’alcalde. També està previst que les obres es completin el gener del 2025.
Arantza Molina (Comuns) ha subratllat la necessitat urgent de millorar els pavellons: “Sant Sadurní és un municipi on es fa molt esport, hi ha molts esportistes, alguns d’elit, i a més acull molts esportistes de pobles petits de la comarca que no tenen equipaments propis. Estem afectats per goteres i instal·lacions obsoletes. Farem actuacions tant al pavelló de l’Ateneu com al de la piscina”.
Precisament les obres de la piscina també han estat prioritzades per garantir la seguretat dels usuaris, ja que cal corregir deficiències estructurals i de seguretat. Aquestes millores estan previstes de finalitzar aquesta mateixa setmana. També s’ha previst un nou pavelló polivalent per donar resposta a la demanda creixent d’espais esportius i culturals, que també servirà com a alternativa en cas de pluja per activitats culturals.
Noves dependències per a la Policia Local
Un altre tema en compàs d’espera és el trasllat de la Policia Local. Els agents, que treballen en un espai de 150-200 m² quan en necessiten entre 400 i 500 m², segons ha manifestat el mateix alcalde, han denunciat reiteradament les condicions deficients.
El govern preveu reubicar-los en uns baixos d’un nou bloc de protecció oficial al carrer Alacant. Tot i això, el projecte depèn de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat.
Crisi demogràfica: una preocupació latent
L’alcalde també ha expressat preocupació per la davallada de la natalitat ja no només a Sant Sadurní, sinó a nivell nacional. “A P3, en 12 anys, hem passat a tenir la meitat d’alumnes”, ha advertit Vernet.
Tot i que Sant Sadurní rep població nova procedent de l’àrea metropolitana i de països veïns, sobretot en l’edat de 30 a 40 anys, la majoria de les famílies arriben sense fills.
El govern ha volgut manifestar la seva preocupació cap a la necessitat de crear unes polítiques de natalitat adients per resoldre aquest problema.
Transparència i modernització de l’Ajuntament
Amb un atur actual del 6%, un dels nivells més baixos dels darrers anys, l’Ajuntament continua treballant per garantir un municipi dinàmic, amb equipaments moderns i una planificació transparent. Vernet també ha destacat la importància d’haver aprovat el primer Pla d’Acció de Mandat, com “un exercici de responsabilitat i transparència” per a la millora de l’organització interna i modernització de l’Ajuntament. Per garantir aquesta transparència, el govern fa ús d’eines digitals, que permet consultar l’estat dels projectes, pressupostos i accions de manera accessible per a la ciutadania.
Amb aquestes mesures, el consistori espera millorar la qualitat de vida dels veïns del municipi i afrontar els reptes de futur amb una base financera i institucional sòlida.