L’Ajuntament de Calafell planteja fer pressupostos participatius per nuclis i barris

També posa a debat l’alternativa de mantenir l’actual sistema, però fomentant els projectes globals de municipi

L’Ajuntament de Calafell planteja una possible reforma dels pressupostos participatius, de forma que les votacions populars es facin per nuclis i barris. També posa a debat l’alternativa de mantenir l’actual sistema, en què tothom pot votar propostes a qualsevol lloc del municipi, però mirant de fomentar els projectes globals de municipi.

La proposta s’ha presentat en el Consell Ciutadà d’aquest dijous, 22 d’abril. El Consell Ciutadà és el principal òrgan de participació ciutadana del municipi i representa tots els nuclis i sectors del municipi. Amb aquesta presentació, ha quedat obert el debat sobre quin model s’adoptarà finalment.

La tinent d’alcalde de Participació, Helena Rubio, ha explicat que “la possibilitat de fer votacions per barris és del tot viable tècnicament. I l’apliquen tant municipis grans com petits”. Ha afegit: “De l’experiència d’anys anteriors han sorgit diferents idees i aportacions, sobretot a partir del fet que en anteriors edicions un sol projecte havia copat tots els diners posats a votació”.

La regidora ha especificat que “es tracta d’una proposta més, perquè també proposem que es mantingui el sistema dels anys anteriors, intentant, si de cas, que les propostes aprovades arribin a la major part de la ciutadania. I sempre en el marc d’avançar cap a l’assoliment de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Recordem que l’Ajuntament posa a votació cada any un 1% del pressupost municipal. Aquesta xifra representa mig milió d’euros.

La proposta per nuclis i barris

La proposta per nuclis i barris que s’ha posat sobre la taula inclou aquests detalls:

  • La distribució es basaria en els actuals consells de participació ciutadana de caire territorial: Calafell Històric, Segur de Calafell i Urbanitzacions.
  • Calafell Històric inclou: Calafell Poble, Calafell Platja, Masia de la Sínia, Bonanova, Solé Forcada, Calafell Residencial, el Sindicat, El Vilarenc i l’Estany.
  • Segur de Calafell inclou: Segur Platja, Segur Muntanya, les Vil·les i Segur de Dalt.
  • Urbanitzacions: Mas Romeu, Calafell Parc, Montmar, Valldemar, les Brises, Baronia de Mar, Parc Empresarial, Mas Mel Muntanya, Mas Mel Platja, Bellamar, Bellamel i l’Alorda Parc.

D’acord amb el percentatge de població, el mig milió d’euros es distribuiria així:

  • Calafell Històric: 40%
  • Segur de Calafell: 40%
  • Urbanitzacions: 20%

Els imports posats a votació serien els següents:

  • Calafell Històric: 200.000 euros
  • Segur de Calafell: 200.000 euros
  • Urbanitzacions: 100.000 euros