L’Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D tota la imatgeria festiva

S’escanejaran les dues parelles de gegants de la ciutat, una vintena de bèsties festives, els gegantons, els nans i la Patatuf

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquest divendres 7 de maig, l’Ajuntament del Vendrell i l’Agrupació del Bestiari signaran un conveni per a l’escaneig en 3D de totes les figures d’imatgeria festiva de la ciutat.

L’acte començarà a les 18.30 hores a la plaça Vella del Vendrell i comptarà amb la presència de l’alcalde del municipi, el Sr. Kenneth Martínez; el 1r tinent d’alcalde i regidor de Festes, el Sr. Christian Soriano; la regidora de Cultura, la Sra. Silvia Vaquero; i el president de l’Agrupació del Bestiari, el Sr. Mateu Tres. També hi assistiran els representants de les diferents entitats de cultura popular a les quals pertanyen les figures.

Durant l’esdeveniment es donaran a conèixer els detalls d’aquest projecte pioner a Catalunya amb el qual es podrà preservar i difondre el patrimoni festiu del Vendrell is’obrirà la porta a les eines i llenguatges innovadors que ofereix la tecnologia 3D.

Les imatges festives que s’escanejaran són: el Drac Tallot del Vendrell, el Borinot de Foc del Vendrell, la Mulassa Feixuga del Vendrell, el Bou de Foc del Vendrell, el Dracdel Vendrell, la Víbria del Vendrell, el Cabrot i el Cabrot petit del Vendrell, el Lleó i elLleonet del Vendrell, l’Àliga i l’Aligueta del Vendrell, el Caramot i les Puces del Vendrell, els Cavallets, la Patatuf, els Gegants del Vendrell Teresa i Salvador, els Gegants Jaume i Montserrat, els Gegantons i els Nans.

Dos objectius: preservar i difondre

L’any 2019 l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va impulsar un projecte que avui segueix en curs per digitalitzar en 3D les figures de bestiari festiu de la federació. El projecte, que ha tingut molt d’èxit, s’ha ampliat i des d’aquest any 2021 l’Agrupació del Bestiari també ha començat a oferir l’escaneig 3D a ajuntaments i entitatsde cultura popular que hi estiguin interessades.

El primer gran objectiu de la proposta és obtenir fitxers digitals que permetin contribuir a la pervivència del patrimoni material. D’aquesta manera, gràcies a l’escaneig en 3D, es poden recuperar o reproduir amb el màxim de detall les imatges festives en cas que es perdin o es malmetin.

L’altre gran objectiu és el de la difusió. Els arxius 3D ofereixen un gran ventall de possibilitats. Es poden inserir en aplicacions de realitat virtual o realitat augmentada,se’n poden fer petites reproduccions perquè les utilitzin les escoles o les comunitats de makers i es poden crear exposicions virtuals.

Tot plegat són exemples de les sortides que té la tecnologia 3D i que permeten aproparla cultura popular a nous públics.

Una federació amb 25 anys d’història

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, constituïda l’any 1996, és la federació que aglutina la major part d’associacions de bestiari dels territoris de parla catalana.

Es coneix com a bestiari festiu totes aquelles figures d’animals, reals o fantàstiques, quesón exhibides en les festes locals.