L’Ajuntament de Calafell celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI

Amb el lema “Els nostres drets són els vostres drets. El meu orgull és el teu orgull!”

L’Ajuntament de Calafell commemorarà aquest diumenge, 28 de juny, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Ho farà amb el lema “Els nostres drets són els vostres drets. El meu orgull Es el teu orgull!”.

Amb motiu d’aquest Dia Internacional, com a institució, l’Ajuntament vol reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI. I, i atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi, i convida tota la ciutadania a que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI.

Segons diu Isabel Bou Bayona, presidenta de la comissió municipal de Drets i Igualtat, “per part de l’Ajuntament, assumim el compromís de visibilitzar el 28 de juny, dia de l’Orgull LGBTI, i mantenir, la resta de l’any, el compromís amb el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, amb tots els drets i tot l’orgull”.

La història del Dia de l’Orgull

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI se celebra en record del 28 de juny de 1969, quan, en un petit bar de Nova York, persones homosexuals i transsexuals van dir prou a la discriminació a la qual havien estat sotmeses durant segles, i va néixer el moviment de reivindicació LGBTI.

Des d’aleshores moltes coses han canviat a tot el món i a casa nostra. Entre les fites aconseguides, destaquen la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe aprovada el 2005 pel Congrés dels Diputats, i la llei per garantir els drets LGBTI i per radicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2014.

Avui, 2020, a Catalunya, tenim eines per ajudar a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com són els Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegats a tot el territori, que des de la proximitat s’han convertit en punt d’informació, assessorament, recolzament de les persones LGTBI i de visibilització del col·lectiu i on estan pivotant les polítiques públiques LGBTI transversals, independentment de que aquestes visquin en una gran ciutat o en el poble més petit.

El SAI LGBTI de Calafell, a l’àrea d’Igualtat i Drets Socials, treballa dia a dia per intentar fer del nostre municipi un lloc segur i acollidor, de confiança i normalitat, per a totes les persones, lluitant contra les accions discriminatòries i desenvolupant projectes i actuacions amb perspectiva LGBTI.

La excepcionalitat de la pandèmia del Covid-19, el confinament i la desescalada ens han impulsat aquest any a treballar en una campanya diferent pel Orgull, pel 28J, una campanya que doni visibilitat a la xarxa SAI LGBTI de tot Catalunya, lluint els colors LGBTI als municipis del país, i amb un document audiovisual que es difondrà pels mitjans de comunicació nacionals i locals i a les xarxes socials, per posar el protagonisme de l’orgull LGBTI i les polítiques públiques LGBTI que estem desplegant a cada un dels municipis de Catalunya, des de les cases d’Alcanar fins la Vall d’Aran, passant per Calafell.

Per fer efectius aquests drets i aquestes reivindicacions, fem visible aquest dia amb la pintada simbòlica dels colors que representen al col·lectiu LGBTI (vermell, taronja, groc, verd, blau i lila). Ho hem fet davant del Port de Segur de Calafell i davant el Centre Cívic Cinema Iris, al carrer Vilamar. A més, s’han repintat els bancs dels colors LGBTI. Tot per visibilitzar la diversitat afectiva-sexual, reivindicar els drets i garantir la igualtat del col·lectiu i el respecte de la ciutadania. També hem preparat una acció virtual, un vídeo de fotografies amb persones voluntàries del nostre municipi, expressant el seu suport a la defensa dels drets LGBTI.

Volem erradicar per sempre l’homofòbia i la transfòbia dels nostres carrers. Per això animem a tota la societat a què sigui proactiva en la lluita pels drets i llibertats de les persones LGBTI, ja que aquesta lluita ha de ser patrimoni de tothom i no sols de les persones o col·lectius discriminats. Els seus drets són els nostres drets. El seu orgull es el nostre orgull.