Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Trobada de Campaners d’Os de Balaguer fa un toc d’alerta en defensa de l’escola en català

Avatar photo

El president de la Diputació ha presidit la 34a edició d’una festa que ha dedicat el seu toc especial a aquesta causa i que ha aplegat una cinquantena de campaners i campaneres d’arreu de Catalunya

La Trobada de Campaners d’Os de Balaguer ha dedicat el toc de campanes especial de la seva 34a edició a fer un toc d’atenció a aquells que volen tocar la llengua i l’escola catalana, en una jornada que ha estat presidida pel president de la Diputació de Lleida, que ha mostrat el seu suport a la lectura del Manifest a favor del català per part de l’alcaldessa d’Os, Estefania Rufach.

Joan Talarn ha arribat a l’Ajuntament, on ha estat rebut per Estefania Rufach i la resta de la corporació municipal, i per Meritxell Serret, diputada al Parlament de Catalunya. Allí el president i Meritxell Serret han signat al Llibre d’Honor del consistori, en un acte que ha donat pas al toc especial d’Os de Balaguer, que cada any es fa per una causa que es creu justa i que enguany s’ha dedicat a aquells que volen tocar la llengua i l’escola catalanes, motiu pel qual s’ha acompanyat de la lectura del Manifest a favor del català a càrrec de joves del poble. En acabar, han fet una visita a la fira i han gaudit de la pràctica de Toc de Campanes.

Segons el Manifest, les campanes van ser “el primer gran mitjà de comunicació massiva del que ens vam dotar els pobles” per comunicar-nos les hores, les alertes, les bones notícies i, si calia, preparar-se per a la defensa. “Malauradament, l’aparell repressor de l’Estat, en les seves múltiples formes togades, ens obliga avui a refermar el nostre compromís” amb la llengua i el model d’escola catalana, i a fer-ho “amb el llenguatge universal de les campanes, que ens criden a defensar que en el cas del català, la llengua, n’és la pàtria”.

“La realitat ens recorda –prossegueix el Manifest– que allò que democràticament havíem guanyat, i que és elogiat a Europa com a model educatiu de respecte a totes les llengües que es parlen en un territori, no està lliure de les agressions dels intransigents”, un fet que queda corroborat per diferents sentències i altres accions “totes elles encaminades a forçar la supremacia de la llengua espanyola i el trencament de la unitat lingüística, històrica i cultural dels Països Catalans”.

El Manifest també ha denunciat que, “en aquestes alçades de segle XXI, és inconcebible el grau de persecució al que està arribant una llengua minoritzada com la nostra en una Europa que es presenta com a paradigma de la defensa dels drets de les persones i dels pobles, i que l’any 1992 va crear la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries precisament per evitar el que està passant amb tanta alegria a Espanya amb el català, l’occità, l’aragonès, el basc, l’asturià i el gallec”. “Aquest nou atac que vivim contra la llengua i la immersió lingüística és la particular manera del nacionalisme espanyol d’entendre el món i d’exterioritzar el seu ancestral i col·lectiu terraplanisme nacionalista espanyol”, ha afegit.

Una situació que exigeix solucions que han d’anar més enllà de “les interpretacions capcioses de la judicatura espanyola”, i que haurien de passar, per exemple, per la intervenció del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, perquè “els drets lingüístics són una part indissociable dels Drets Humans”. “I, si això no funciona, perquè l’Estat Espanyol és un gran especialista en desdir-se dels compromisos internacionals, només faltarà avançar en la solució última i definitiva, que no és altra que la implementació de la independència del Principat i la constitució d’una República Catalana”.

“I a l’espera d’aquell toc de campanes que ens signifiqui com a lliures, avui diem als repressors: a qui ens vulgui tocar la llengua, nosaltres li toquem les campanes!”, conclou el manifest.

Organitzada per l’Ajuntament d’Os de Balaguer i la Confraria de Campaners de Catalunya, la Trobada de Campaners és tota una tradició des que es va posar en marxa aquesta cita l’any 1987 com un homenatge al campaner local. Des d’aleshores, cada darrer cap de setmana d’abril es du a terme, en una iniciativa que és un homenatge a tots els campaners i una reivindicació de l’ofici.

Enguany, s’hi han aplegat una cinquantena de campaners i campaneres d’arreu de Catalunya. Els actes han inclòs la fira d’artesania i alimentació de proximitat, amb una quarantena de parades, i també hi ha hagut activitats per als més petits en una programació que ha començat amb la rebuda als campaners i que ha seguit amb un esmorzar popular amb xocolata desfeta i pa a la plaça de la Font, una demostració de tocs dels del campanar, el toc especial d’Os de Balaguer a la plaça de la Font a càrrec dels campaners/es locals, la Missa en honor als campaners i campaneres, i un dinar popular al Pavelló 1 d’Octubre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un menor de 13 anys abusa sexualment a una altra menor

Notícia següent

Apunyala al coll d’una dona en una terrassa d’un bar de Lleida

Notícies relacionades