L’habitatge i l’emancipació juvenil, punts claus de la reunió dels alcaldes a Tàrrega

Avatar photo
Els alcaldes del pla de Lleida es reuneixen per reclamar més polítiques perquè els joves es quedin al territori
FOTO: Daniel Hurtado

Les sales nobles del Museu Comarcal de l’Urgell, a Tàrrega, han acollit aquest matí la reunió d’alcaldes de les capitals de comarca de Ponent, unes reunions que volen recuperar la seva normalitat després de la pandèmia i on s’han posat damunt la taula la necessitat de tirar endavant projectes i equipaments que afavoreixin a la gent jove als municipis del territori.

En aquesta reunió, la primera del mandat, han assistit l’alcalde de Lleida Fèlix Larrosa, l’alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan, la paera en cap de Balaguer Lorena González, l’alcalde de Mollerussa Marc Solsona, el paer en cap de Cervera Jan Pomés, i l’alcalde de les Borges Blanques Josep Farran.

FOTO: Daniel Hurtado

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha destacat que aquestes trobades ja s’havien fet en la legislatura passada, tot i que “amb la pandèmia va ser difícil aconseguir una regularitat, i ara un dels objectius és aconseguir aquesta regularitat, poder retrobar-nos per trobar sinergies i punts en comú per poder treballar”.

Pijuan ha destacat que la reunió s’ha focalitzat en la gent jove i en el seu futur, així com la necessitat d’aplicar noves polítiques en diferents àmbits sectorials per tal que aquesta gent jove pugui quedar-se a Lleida i als pobles del voltant.

“Parlem de gent entre els 16 i els 30 anys. La idea és treballar conjuntament, amb aquesta planificació de gent jove i com amb diferents polítiques podem ajudar a que es quedin i que tornin, que siguem rics en futur”.

Unes polítiques que van encaminades a l’oferta educativa, l’accés a nivell de comunicacions, i sobretot, a l’habitatge. “L’habitatge és una mancança que patim, també pensem que ha d’haver-hi una aposta pel govern de la Generalitat per habitatge per l’emancipació juvenil”.

Pijuan també ha afirmat que s’han tractat altres temes com el sector de la pagesia i el sector primari, un sector “bàsic” en les nostres terres, així com “fomentar la participació de nous pagesos i pageses, de gent jove que puguin treballar en les nostres terres per aquesta feina tan important, que al final sense la pagesia no podem tirar endavant gairebé cap altre dels sectors”.

D’altra banda, l’alcaldessa de Tàrrega també ha fet referència a l’alerta per sequera a Catalunya, i tot i que no afecta directament a Lleida -només en sis municipis de Solsona (Clariana de Cardener, Navès, Olius, Pinós, Riner i Solsona)-, ha destacat que “s’ha de fer una gestió eficient de l’aigua”.

“És un problema estructural i, per tant, s’ha de treballar, tot i que és una situació molt complexa pel territori i a llarg termini. Vam perdre la possibilitat l’any 2008, on es podrien haver fet actuacions que no es van fer, i hem de ser conscients que el canvi climàtic el tenim damunt i ve per quedar-se”, ha dit Pijuan.

Finalment, la primera edil de Tàrrega ha valorat l’augment de freqüències de tren entre Lleida i Cervera a l’R12, que finalment no entrarà en servei aquest dilluns, quan estava previst.

“Hem d’aconseguir que aquests trens vagin plens, l’augment de freqüències és molt important pel territori, i que permetin a la gent estudiar a Lleida i viure a Tàrrega, per exemple. És important també treballar en els horaris i que aquests quadrin amb busos. Hi ha molta feina a fer entre comarques“.

La setmana passada el Govern va anunciar que el servei de l’R12, que passaria a denominar-se RL3, incrementaria l’oferta amb 40 noves circulacions setmanals arribant a les 10 diàries entre les dos capitals. No obstant, els usuaris hauran d’esperar uns dies més per poder disposar de més oferta de trens de Rodalies a Lleida. 

Es preveu que la consellera de Territori i el ministre de Transports es reuneixin entre la segona i la tercera setmana de febrer per definir com es treballarà per fer possible el traspàs.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
D'esquerra a dreta la directora del festival, Nadia Gumà, el director del festival, Iván Albacete, i la cap de producció, Maria Rueda. Font: Cedida.

Nadia Gumà: “Igual que no aprenem a conduir mirant Fast & Furious, no hem d’aprendre sexualitat a través de la pornografia”

Notícia següent

L’Espluga de Francolí aprova regular els usos de l’aigua

Notícies relacionades