Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Tàrrega participa a l’assemblea de l’associació municipalista AMEP

Avatar photo

Demanen mesures per accelerar els projectes d’energies renovables en el sòl urbà de pobles i ciutats

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), dins la qual figura l’Ajuntament de Tàrrega, ha demanat públicament als governs de l’Estat i la Generalitat que adoptin mesures urgents per accelerar els projectes d’energies renovables en el sòl urbà de pobles i ciutats, i per eliminar les barreres que les elèctriques imposen als projectes d’energies renovables impulsats per la ciutadania, les empreses locals i els ajuntaments. Així ho estableix la «Declaració per l’Energia Pública», aprovada pels 114 municipis i entitats que integren l’associació. Fou en el marc d’una assemblea celebrada ahir dijous a l’Escola d’Enginyeria de la UPC. Per part de l’Ajuntament de Tàrrega hi va assistir Laia Recasens, regidora de Serveis Municipals, Mobilitat i Medi Ambient.

 

A la finalització de l’assemblea, el president de l’AMEP i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, i el secretari i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, van presentar la declaració en roda de premsa, en què els municipis demanen a les administracions competents la creació d’un grup de treball pel desplegament de les energies renovables en el sòl urbà, a més d’altres mesures.

Carles Caballero va assegurar “que la declaració reivindica a les institucions competents en àmbit energètic, principalment l’Estat i, en segon terme, la Generalitat, que impulsin més mesures per avançar cap a les renovables. La lluita contra la crisi climàtica ha d’enfortir l’equitat i la democràcia i ha de valorar el territori i allò local”. Caballero va criticar que “no pot ser que en aquests moments només en les empreses elèctriques, privades, tinguin coneixement sobre quin és l’estat de la xarxa de distribució del nostre país, i que només ells planifiquin quines són les inversions que fan o deixen de fer”.

 

El secretari, Eloi Badia, va afirmar que “des dels municipis són conscients que alguns dels objectius que fixa la declaració signada són ambiciosos, com la titularitat pública de les xarxes de distribució energètica, però que cal posar a l’agenda pública i política aquest debat, i explicar  a la ciutadania com funciona el model actual controlat per les grans empreses elèctriques”. Va assegurar que cal denunciar i canviar “aquesta realitat, que el sector privat té pràcticament tot el control sobre un servei bàsic” i va avançar que treballen en informes jurídics en aquest sentit.

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, l’AMEP, té l’objectiu d’impulsar la titularitat, la propietat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, de desenvolupar accions per promoure una transició energètica justa, democràtica i sostenible, i de donar suport a les entitats i municipis que tenen aquest mateix interès. Des de la seva constitució, el 23 de febrer de 2021, l’AMEP ha passat dels 78 associats fundadors a 114, que representen a quasi 3,4 milions de persones.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Stefi Troguet, protagonista del Dia Internacional de les Muntanyes a Ordino

Notícia següent

Barcelona diu avui adéu a l’estació de tren més antiga de tot l’Estat

Notícies relacionades